Actuala criza politica slabeste considerabil capacitatea autoritatilor de a controla deficitul bugetar, intr-un moment in care investitorii manifesta toleranta limitata la noi derapaje fiscale induse de intarzierea masurilor de reforma convenite cu FMI. Orice derapaj bugetar pe final de an va necesita masuri de corectie dureroase in 2010.
"Date fiind recesiunea care afecteaza Romania si posibilitatea ca Guvernul sa exercite un control mai slab in conditiile actuale, prognoza anterioara de 7,7% din PIB pare optimista, insa un deficit de 8,5-9% din PIB ar fi in concordanta cu evolutiile politice actuale", sustin analistii ING.
"Pe termen scurt situatia actuala va induce volatilitate pe pietele financiare – creste presiunea pe cursul de schimb si pe ratele de dobanda. De asemenea, pe termen de trei luni-un an, actuala criza politica ar putea avea un impact extrem de nefavorabil, prin marirea dezechilibrelor existente in economie, prelungirea recesiunii si cresterea somajului peste nivelul estimat fara criza politica", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
"Prin actuala criza politica ne lungim suferinta. Guvernul nu va mai avea aceeasi sustinere in Parlament, iar astfel ii va fi foarte greu, daca nu imposibil, sa treaca masurile de reforma necesare si sa controleze deficitul bugetar. Accentul nu se mai indreapta spre reforme, ci spre jocurile politice. Pe final de an, deficitul bugetar se va adanci, in principal, din cauza unor cheltuieli ce vor scapa de sub control. In plus, pe fondul incertitudinii politice, nimeni nu va mai investi. Derapajele bugetare vor fi corectate prin masuri dure in 2010", conchide Chidesciuc. De asemenea, analistii Citibank sunt de parere ca investitorii vor urmari indeaproape daca evenimentele politice din Romania vor conduce sau nu la intarzieri inacceptabile ale masurilor de reforma, iar pietele vor avea o toleranta limitata fata de derapajele fiscale sau blocarea acordului cu FMI.