» Fara masuri radicale de reducere a cheltuielilor bugetare, statul ar putea ajunge in imposibilitatea acoperirii facturii sociale, chiar si in cazul in care s-ar imprumuta mai mult.
» Pe fondul cresterii somajului, numarul salariatilor a ajuns in premiera sub cel al pensionarilor, iar pana la finele anului decalajul poate depasi 300.000.
Daca dupa primele patru luni din 2009, chiar dupa majorarea cotelor de contributii sociale, pensiile platite au fost cu doua miliarde lei mai mari decat contributiile colectate la bugetul asigurarilor sociale, pana la finele anului, pe fondul cresterii somajului, deficitul bugetului de pensii ar putea ajunge la opt miliarde lei, echivalentul a 1,5% din PIB. Cum acopera statul in prezent plata pensiilor, dar si restul facturii sociale – salariile bugetarilor, indemnizatiile de somaj etc. –, in conditiile in care veniturile bugetare sunt in continua scadere? O buna parte din deficitul facturii sociale este acoperita prin imprumuturi masive pe termen scurt ale Finantelor, dar si prin sacrificarea unor investitii, spun analistii. Totusi, cat va mai rezista acest mecanism, cand pana la finele anului vor fi tot mai putini contribuabili la buget? Economistii ING estimeaza o rata a somajului de 8,5% la finalul acestui an si de 10,5% pentru 2010, fata de 5,7% in aprilie 2008. Altfel spus, numarul somerilor ar pute creste cu inca 250-260.000 din aprilie pana in decembrie.
De la inceputul crizei si pana in aprilie, numarul salariatilor a scazut cu 210.000, pana la 4,62 milioane. Cea mai mare parte dintre acestia a trecut in somaj, fapt relevat de cresterea cu 165.000 a numarului somerilor, de la 353.000 (3,9%) in septembrie la 518.000 (5,7%) in aprilie. De asemenea, in aceasta perioada numarul pensionarilor a crescut cu circa 30.000, pana la 4,7 milioane, depasind in premiera numarul salariatilor.
In plus, numarul salariatilor pentru care angajatorii nu mai vireaza contributii este intr-o continua crestere. "Noi estimam ca deficitul pe bugetul de pensii se va situa intre 1 si 1,5% din PIB, in functie de colectare. Pensiile marite anul trecut genereaza o povara foarte mare pentru buget, in conditiile in care sumele colectate sunt in scadere. Bugetul de pensii va trebui ajutat de celelalte componente ale bugetului general, dar nu prea mai are de unde. Povara sociala, incluzand salariile bugetarilor, este imensa, iar statul nu prea o mai poate plati.
Este peste posibilitatea bugetului", explica Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania. Potrivit lui Dumitru, si fara criza bugetul de pensii ar fi fost deficitar, din cauza ponderii ridicate, de peste 42%, a pensiei medii in salariul mediu brut, pe cand contributiile individuale la pensii sunt de circa 32% din salariul mediu brut. "Sunt inechitati majore si pe partea de pensii si pe partea salariilor speciale. De aceea se incearca trecerea la un sistem unic atat de pensii, cat si de salarii, cu scopul de a reduce factura sociala. Daca te imprumuti ca sa achiti salariile si pensiile, inseamna ca accentuezi problema. Statul nu poate nici acum sa acopere factura sociala si se imprumuta masiv, veniturile fiind in scadere cu 6%, desi ei mizau pe o crestere cu 6%. A inceput taierea unor cheltuieli, dar nu foarte hotarat. Fara masuri radicale, nu stiu unde putem ajunge". spune Dumitru.
"Daca somajul va creste peste asteptarile Guvernului (5,8%), in cazul in care vor sa mentina aceeasi tinta de deficit si cheltuieli bugetare, este posibil ca investitiile programate sa aiba de suferit. Nu este exclus sa fie luata in considerare si majorarea unor taxe, putin probabil insa pentru acest an", spune Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank Romania.