5.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDeficitul extern coboara accelerat

Deficitul extern coboara accelerat

» Deficitul de cont curent, considerat anul trecut principalul risc al Romaniei prin nivelul nesustenabil, si-a continuat coborarea accelerata si in aprilie, astfel ca, dupa primele patru luni, a ajuns la 1,18 miliarde euro, nivel de cinci ori mai redus fata de perioada similara din 2008.

Ajustarea deficitului extern, chiar daca prea abrupta si semnaland o activitate economica extrem de slaba, este vazuta de analisti ca o evolutie pozitiva, pe fondul careia se corecteaza excesele de consum si, in plus, face ca deficitul sa fie acoperit integral de investitii straine directe.

Principalul vector al deficitului extern, deficitul comercial, s-a redus de trei ori (cu 66%) dupa primele patru luni, pana la aproape 2 miliarde euro. Pe fondul restrangerii semnificative a cererii, atat la nivel global, cat si intern, volumul importurilor s-a redus cu 36%, iar cel al exporturilor cu 20%. Cum cea mai mare parte din importuri se folosea in scopul productiei, inclusiv a celei pentru export, scaderea accentuata a importurilor semnaleaza restrangerea activitatii economice si, implicit, a contributiilor la buget.

Pe de alta parte, o contributie pozitiva asupra deficitului extern a provenit din faptul ca firmele straine cu filiale locale au repatriat profituri in volum cu 50% mai redus decat anul trecut. De asemenea, romanii care lucreaza afara au continuat sa trimita in tara sume importante, in cuantum de 1,45 miliarde euro, fata de 2 miliarde euro anul trecut, cu toate ca Italia si Spania – principalele destinatii ale "stranierilor" – se confrunta cu recesiune severa si somaj in crestere. Aceste sume s-au adaugat intrarilor nete din fonduri europene, in valoare de 351 milioane euro, fata de 131 milioane euro anul trecut. Fondurile absorbite in primele patru luni au fost de 970 milioane euro, fata de 720 milioane euro in aceeasi perioada din 2008. In ciuda faptului ca Romania e considerata de doua agentii de rating riscanta pentru investitii, strainii au investit peste 2 miliarde euro in primele patru luni, mai mult decat suficient ca suma sa acopere integral deficitul de cont curent (1,18 miliarde euro). In aceeasi perioada din 2008, chiar daca erau cu 1,2 miliarde mai mari, investitiile straine acopereau 66% din deficitul extern. "La nivelul de anul trecut, deficitul era nesustenabil si nefinantabil. Era asteptata si inevitabila aceasta ajustare. Este bine ca se corecteaza excesele de consum, romanii invatand treptat sa stranga cureaua. Daca anul trecut consumam cam cu 13% mai mult decat ne permiteam, acum in continuare consumam mai mult, dar intr-o masura mai moderata si gestionabila", a declarat Matei Paun, managing partner la BAC Investment.

Datoria externa scade mai incet decat asteptarile
Datoria externa pe termen scurt s-a redus doar cu 2 miliarde euro (9,4%) in primele patru luni, pana la 20,1 miliarde euro, desi pentru aceasta perioada erau scadente datorii de 12,7 miliarde euro. Astfel, peste 90% din datoria externa pe termen scurt (din care doua treimi apartin bancilor si o treime – economiei reale) s-a rostogolit. Totodata, s-ar parea ca o parte din datoria pe termen scurt s-a prelungit in datorie externa pe termen mediu si lung, deoarece soldul acesteia din urma a urcat cu 840 milioane euro, la 51,6 miliarde euro. Prin urmare, datoria externa totala s-a redus cu 1,3 miliarde euro in intervalul ianuarie-aprilie, pana la 71,7 miliarde euro, desi serviciul datoriei pentru aceasta perioada era de 15,8 miliarde euro.

"Daca ne uitam ce se intampla anul trecut, cand datoria pe termen scurt crestea continuu, acum avem de-a face cu o ajustare de circa 20%, ceea ce inseamna o schimbare de trend semnificativa. Creditarea e sub presiune, firmele sunt sub presiune. Ce-i drept, putea fi si mai rau", spune Paun.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă