Majorarea cheltuielilor va duce in timp la cresterea deficitului bugetar la 3,5% din PIB, peste pragul de adoptare a euro, a avertizat ieri, la Bucuresti, Onno Simons, prim-consilier al reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Pentru acest an, autoritatile romane si-au propus un deficit bugetar de 2,8% din PIB, dar o serie de analisti si reprezentanti ai unor institutii financiare confirma avertismentele lui Onno Simons, aratand ca aceasta tinta nu va fi atinsa.
Onno Simons a aratat ca anul trecut tinta de deficit bugetar a fost majorata succesiv la 2,5% din PIB. "Cresterea cheltuielilor bugetare va majora deficitul la 3,5% din PIB. Inflatia este tinuta momentan sub control, dar in viitor va depasi tinta bancii centrale", a spus acesta.
Tinta pentru 2007, 2,8% din PIB
Autoritatile au aprobat pentru acest an un plafon al deficitului bugetar de 2,8% din PIB, pentru a permite majorarea investitiilor in infrastructura, peste nivelul de 2,5% din PIB prevazut pentru anul trecut, cand nivelul a fost majorat succesiv. Deficitul inregistrat la finalul anului a fost de 1,7% din PIB. Guvernul a majorat tinta de deficit bugetar de doua ori anul trecut, de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB si, ulterior, la 2,5% din PIB, pentru a suplimenta cheltuielile de investitii in infrastructura. Autoritatile urmaresc insa sa reduca dezechilibrul la 1,9% in 2009. Pe de alta parte, criteriile pentru adoptarea euro, stabilite prin tratatul de la Maastricht, includ, printre altele, un deficit bugetar maxim de 3% din PIB. Autoritatile si-au propus sa adopte euro in perioada 2012-2014.
Pericolul este cunoscut de Finante
Pericolul cheltuielilor bugetare excesive este luat in considerare de Ministerul Finantelor, in conditiile in care, din momentul inceperii functionarii, Fondul Proprietatea si Fondul National de Dezvoltare sunt creatoare de deficit bugetar. "Fondul Proprietatea si Fondul National de Dezvoltare, cand vor deveni functionale, vor fi creatoare de deficit bugetar. Exista un pericol al cheltuielilor bugetare excesive, care este luat in considerare de Ministerul Finantelor", a spus Vladescu. El a mentionat ca anul trecut s-au inregistrat rezultate pozitive, mai bune decat cele asteptate, veniturile bugetare urcand cu 20% fata de nivelul din 2005. Reprezentantii BNR spun insa ca deficitul bugetar pentru acest an ar putea trece peste nivelul stabilit de autoritati, de 2,8% din PIB. "Anul trecut, a existat un decalaj mare intre proiecte si realizari, dar diferenta a fost favorabila", a spus Isarescu. Guvernatorul a aratat ca exista riscul ca in 2007 sa nu se mai repete situatia din 2006, iar deficitul sa fie mai mare decat nivelul prognozat.
In Raportul de analiza si prognoza anuala pe 2007, expertii Societatii Academice Romane (SAR) estimeaza un deficit bugetar de 2,9% din PIB, tot peste tinta autoritatilor.
La randul lui, si reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria al FMI, Juan Jose Fernandez-Ansola, se asteapta in acest an la revizuiri ale deficitului bugetar stabilit de autoritatile romane. "In ceea ce priveste bugetul, nu este vorba de subestimari ale bugetului, ci de gestionarea cheltuielilor", a spus acesta.
Liviu Voinea, directorul GEA: "Problema este cum se cheltuiesc banii"
Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), considera ca este foarte simplu sa ajungem la un deficit bugetar de 3,5% din PIB. Problema este insa cum se ajunge la el, daca lasa ceva in urma, cu alte cuvinte daca banii s-au cheltuit cu folos. "Suntem printre tarile europene cu un deficit bugetar mic, spune acesta. Pe de alta parte, este si de dorit ca deficitul bugetar sa creasca. Anormal este sa ai excedent bugetar, asa cum s-a intamplat in primele zece luni ale anului trecut. Asta inseamna ca ai bani si nu ai proiecte viabile pentru a-i folosi. Dupa parerea mea, suntem deja aproape de un deficit bugetar de 3% din PIB." Daca la deficitul obtinut anul trecut de 1,7% din PIB se adauga deficitul cvasifiscal de 1,3%, ajungem la 3% din PIB. "Problema nu este cat de mare este deficitul bugetar, ci cum s-au cheltuit banii, atentioneaza Liviu Voinea.
In ceea ce priveste criteriile de adoptare a monedei unice, directorul GEA crede ca in Romania a fost fetisizata aceasta tema. "De curand, guvernatorul BNR spunea ca Romania a indeplinit deja patru din cele cinci conditii necesare. Mie insa mi se pare ca nu acesta ar trebui sa fie obiectivul principal al Romaniei. Si, in plus, criteriile de la Maastricht nu obliga la un deficit de 3% din PIB, ci la unul in apropiere de acest nivel si aflat pe tendinta de scadere, concluzioneaza acesta.
Daniel Daianu, profesor : "Majorarile salariale duc la cresterea deficitului"
Semnalele de alarma trase de oficialii europeni sunt motivate de virulenta luptei politice din Romania, este de parere profesorul Daniel Daianu.
"Mai devreme sau mai tarziu, luptele politice isi vor pune amprenta asupra politicilor economice. In plus, oficialii europeni stiu din experienta tarilor care au aderat in 2004 ca in anul postaderare se inregistreaza o relaxare a politicilor economice si o crestere a deficitelor. Anticipau probabil si aceasta galceava politica. Cred insa ca virulenta ei i-a surprins", ne-a declarat fostul ministru de Finante. Acesta este de parere ca fondurile europene, care vor veni in Romania in a doua parte a anului, nu vor pune o presiune foarte mare asupra deficitului bugetar. Majorarile salariale insa ar putea duce la o crestere a acestui indicator. In ceea ce priveste inflatia, Daianu este de parere ca nu va fi o tragedie daca tinta Bancii Nationale va fi depasita in acest an.