0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeclaratii speciale pentru tranzactii

Declaratii speciale pentru tranzactii

Comunitatea brokerilor a propus Ministerului de Finante introducerea unei declaratii speciale, care ar trebui sa fie completata de fiecare investitor in momentul efectuarii unei tranzactii. Motivatia acestei masuri este lipsa unui istoric al actiunilor de pe piata, respectiv al datei si al pretului de achizitie. Secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Catalin Doica, a fost de parere ca propunerea reprezentantilor pietei de capital este una fezabila, dar trebuie sa se gaseasca chei de control. Cu alte cuvinte, sa se identifice si metodele de verificare ale declaratiilor pe propria raspundere a investitorilor. Practic, daca se va adopta aceasta masura, verificarea declaratiilor va reveni Fiscului.

Taxare diferentiata

Castigurile obtinute din tranzactiile pe piata de capital ar putea fi taxate in continuare cu cote diferentiate in functie de perioada de detinere a actiunilor daca vor fi aduse argumente „corecte si eficiente”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Catalin Doica.
„Daca ni se vor aduce argumente corecte si eficiente, nu este exclusa aplicarea in continuare a unor cote diferentiate pentru impozitare. Este si in trendul european. Actuala varianta de impozitare este insa greu de gestionat. Nu stiu, se poate merge pe varianta de 1% si 16% sau se pot stabili alte cote”, a afirmat Doica.
La inceputul lunii iunie a anului 2005 au intrat in vigoare o serie de modificari la Codul Fiscal, una dintre schimbari fiind majorarea cotei de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital de la 1% la 16%. Aceste procente sunt aplicate diferentiat, in functie de perioada detinerii titlurilor in portofoliu. Astfel, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra castigului net realizat din transferul valorilor mobiliare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate intr-un interval mai mare de un an de la achizitionare. Cu acelasi procent va fi impozitat si castigul aferent valorilor mobiliare evidentiate in conturile clientilor la data de 31 mai 2005, considerandu-se ca perioada detinerii este mai mare de un an. Pentru castigul net obtinut din transferul valorilor mobiliare achizitionate incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate dupa 1 ianuarie 2006 intr-un interval mai mic de un an de la data dobandirii se va aplica o cota de 16%.
Un nou proiect de modificare a Codului Fiscal este in curs de finalizare si urmeaza sa fie inaintat Guvernului pentru aprobare. Ulterior, Codul Fiscal va intra in dezbatere parlamentara, iar noile prevederi se vor aplica de la 1 ianuarie 2007, potrivit declaratiilor oficiale.
Cea mai recenta varianta de modificare a Codului Fiscal, prezentata de Ministerul Finantelor in luna noiembrie a anului trecut, propune ca investitorii sa achite, din anul 2007, un impozit de 16% din castigul obtinut in fiecare tranzactie.
Potrivit lui Doica, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal va fi prezentat Guvernului de Ministerul Finantelor pana la finele lunii martie.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă