22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe la extaz la agonie în doar doi ani

De la extaz la agonie în doar doi ani

Românii au trecut în ultimii doi ani de la statutul de cei mai optimişti est-europeni la polul opus,

nivelul de încredere fiind foarte scăzut în privinţa perspectivelor financiare şi şomajului, afirmă FMI.

România a în­re­gistrat cea mai severă scădere a în­cre­derii con­su­matorilor şi este singurul stat din şapte ţări din regiune analizate de FMI în care a dispărut optimismul, potrivit instituţiei internaţionale. Analiza a fost efectuată în august şi a cuprins România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania. În septembrie 2008, România avea cel mai ridicat indice al încrederii consumatorilor din ţările menţionate. Faţă de toamna anului 2008, indicele are scăderi uşoare în Polonia şi Bulgaria, a stagnat pentru Lituania şi s-a îmbunătăţit în Estonia, Ungaria şi Letonia.

Boom-ul economic a fost alimentat de credite

Situaţia este similară şi în privinţa încrederii în perspectivele financiare pe următoarele 12 luni, după ce în septembrie 2008, alături de polonezi, conduceam detaşat în topul încrederii. FMI notează că ţările europene cu cele mai adânci recesiuni sunt acelea care au suferit nu numai o scădere a exporturilor, ci şi prăbuşirea cererii interne ca urmare a încheierii bruşte a „boom-ului” alimentat de credit din perioada percepută ca fiind de prosperitate. Aceste state vor trece şi prin cele mai lente procese de relansare economică, crede FMI. În privinţa cererii interne, România va continua să constate un nivel „subminat” al consumului, determinat de situaţia dificilă de pe piaţa muncii, încrederea scăzută a populaţiei şi „distrugerea bunăstării consumatorilor”, spune instiutuţia. Potrivit estimărilor Fondului, România va avea în acest an a doua cea mai puternică recesiune din UE, de 1,9%, după Grecia, unde economia va scădea cu 4%. Totodată, PIB-ul României ar urma să urce anul viitor cu 1,5%, cea mai slabă revenire dintre statele membre UE din Europa Centrală şi de Est.

Printre primii la restanţe bancare

România se situează printre cele mai „fierbinţi” trei ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est în privinţa nivelului creditelor neperformante, arată un studiu al Capital Economics. Cu 17,5% credite cu probleme din totalul împrumuturilor acordate, ţara noastră este depăşită doar de Lituania şi Letonia. 

 

 Lituania – 19,2%

 Letonia – 17,9%

 România – 17,5%

 Ungaria – 7,8%

 Bulgaria – 7,8%

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă