5 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe la bomba „Malibu Bar“ la Hidroelectrica

De la bomba „Malibu Bar“ la Hidroelectrica

Dar teza sa, susţinută la Universitatea Valahia din Târgovişte, se referă la „Managementul public din România în condiţiile integrării în Uniunea Europeană. Serviciul public al justiţiei“.

Aşadar, de unde atât de multă pricepere la Remus Borza, avocatul ce a devenit în câţiva ani unul dintre liderii insolvenţelor din România? Cum de o mână de judecători ai Tribunalului Bucureşti i-au dat în administrare soarta a sute şi sute de companii? Să fi avut Borza experienţe anterioare proprii în afaceri de succes încât acestea să îl recomande ca manager la Hidroelectrica, Plafar, CET Govora, Romexpo şi multe alte companii cu rulaje de milioane de euro?

Surprinzător, nu. Căci prin 1998, la trei ani de la terminarea studiilor de drept, Remus Borza încerca de fapt să îşi găsească locul în rândul antreprenorilor ţinând un băruleţ în Piaţa Amzei, o bombă cu pretenţii de club. Club Malibu. Şi nu era singur în afacere, ci susţinut, cine ştie prin ce context, de o doamnă în vârstă de prin Sibiu. O adevărată poveste de succes.

 

Tânărul avocat – susţinut, prin asociere, de o doamnă din Sibiu

 

În vara lui 1996, probabil pe baza unor bune relaţii avute cu o doamnă consilier în Ministerul Culturii, un anume Laurenţiu Kiss şi sirianul Malek Abdullah închiriau de la Teatrul Ion Creangă un spaţiu de 155 mp în imobilul din Piaţa Amzei nr. 13.

Obiectul contractului era acela ca firma chiriaşă, SC American Travel SRL, să amenajeze în foaierul Teatrului Ion Creangă o „cafenea artistică”. Durata acestei înţelegeri a fost stabilită iniţial pentru cinci ani. Proaspăt absolvent al Facultăţii de Drept, Remus Borsa (în acea perioadă nu îşi schimbase numele) a intrat şi el în această afacere în ianuarie 1999. Teoretic, pentru a deveni acţionar la barul din Teatrul Ion Creangă, Remus Borsa i-a plătit atunci sirianului  Malek Abdullah suma de 8.750.000 lei vechi, echivalentul a 5.000 de dolari.

Intrarea proaspătului avocat Borsa în firmă s-a făcut imediat simţită. În aceeaşi zi în care a devenit patron, numele barului a fost schimbat din Cafe Club Amadeus în Bar Malibu. Barul Malibu a funcţionat avându-i ca patroni pe Kiss și Borsa până în februarie 2001. Atunci, Laurenţiu Kiss s-a retras din asociere. Iar locul său a fost luat de o doamnă din Sibiu, Maria Macrea, văduvă, în vârstă de 59 de ani. Colaborarea dintre tânărul avocat Borsa şi doamna din Sibiu a funcţionat perfect. Deşi asociata sa deţinea 90% din Bar Malibu, se pare că tânărul Remus Borsa nu a fost deloc deranjat de acest detaliu. Chiar şi în prezent, deşi nu s-au mai depus demult situaţiile financiare, barul lui Borsa şi al doamnei din Sibiu funcţionează, cel puţin scriptic. Desigur, din declaraţia de avere şi interese a deputatului Borza este omisă participaţia în firma American Travel SRL – titulara barului din Piaţa Amzei –, dar acest aspect poate fi trecut cu vederea unui adevărat specialist în insolvenţe. Pentru a evita neînţelegerile din documentele publicate în facsimil, trebuie menţionat faptul că actualul deputat Remus Adrian Borza şi-a schimbat numele de familie pe cale administrativă în ianuarie 2007. În urma unei simple cereri ce i-a fost aprobată de primarul de atunci al Capitalei, Adriean Videanu, Borsa s-a transformat în Borza. Perioada schimbării numelui coincide cu avansarea ierarhică în masonerie a actualului deputat Borza.  

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă