18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce trec Garda Financiară şi Vama direct sub ANAF

De ce trec Garda Financiară şi Vama direct sub ANAF

Guvernul va desfiinţa Garda Financiară şi Autoritatea Vămilor, iar atribuţiile acestora vor fi preluate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a cărei activitate va fi structurată pe colectarea şi administrarea veniturilor bugetare, inspecţia fiscală, operaţiuni vamale, operaţiuni de gardă financiară şi structuri suport.

Cele două instituţii funcţionau şi până acum în coordonarea ANAF. Noutate acestei restructurări formale care nu se referă şi la comportamentele inspectorilor fiscali şi vamali, constă în faptul că se va renunţa la personalul suport precum cel de la departamentele de comunicare, IT, achiziţii publice etc. Potrivit proiectului unei hotărâri de Guvern, numărul maxim de posturi va fi diminuat cu aproape 5.000, la 29.100, şi va include atât funcţiile preşedintelui, pe cele ale vicepreşedinţilor, cât şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor. În urma reorganizării vor fi reduse 90 posturi de director executiv şi 84 posturi de director executiv adjunct.

Măsurile vor conduce la asigurarea unei structuri simple şi eficiente, simplificarea procesului decizional şi posibilitatea relocării personalului în funcţie de noua structură, speră Guvernul, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

O restructurare amânată

Anunţurile privitoare la restructurarea acestor instituţii nu sunt noi. Premierul Emil Boc a anunţat la finele lunii februarie că ministerele de Interne şi de Finanţe sunt încă restante în ceea ce priveşte derularea restructurării, proces care trebuie finalizat deoarece cele două instituţii nu pot face opinie separată în Guvern.

La rândul lui, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, subiect în prezent al unor acuzaţii neverificate de corupţie, declara, în luna mai a anului trecut, că Garda Financiară va fi comasată cu Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), până la finele lui 2010. Astfel, acţiunile de control se vo simplifica, se vor reduce costurile şi numărul administraţiilor financiare din judeţe. Măsurile vor determina disponibilizări şi relocări de personal.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...
Ultima oră
Pe aceeași temă