Scăderea de 19% pe segmentul auto a redus piaţa asigurărilor cu 7,4%, la 4 miliarde lei.
Piaţa de asigurări din România a încheiat primul semestru al acestui an cu subscrieri de 4,02 mld. lei, scăderea lor cu 7,43% faţă de aceeaşi perioadă din 2010 fiind determinată de evoluţia asigurărilor auto, care au înregistrat un declin de 19,1%, până la 2,13 mld. lei. Această scădere a veniturilor nu a afectat capacitatea societăţilor de a plăti despăgubiri şi indemnizaţii de asigurare, volumul total al plăţilor fiind de 2,47 mld. lei, reprezentând, la fel ca perioada similară a anului trecut, mai mult de 60% din primele brute subscrise, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Pentru că asigurările auto reprezintă peste 67% din totalul asigurărilor generale, scăderea lor a condus, implicit, la scăderea întregii pieţe de asigurări generale, cu 10,08% faţă de S1/2010, până la 3,16 mld. lei. Societăţile de asigurare au plătit asiguraţilor şi păgubiţilor despăgubiri în sumă de circa 2,13 mld. lei în baza contractelor de asigurări generale, adică 67,3% din primele brute subscrise la aceeaşi categorie de asigurări. „Procentul este la fel cu cel înregistrat în perioada similară a anului 2010, ceea ce arată faptul că societăţile de asigurare şi-au onorat obligaţiile de plată faţă de clienţi, chiar dacă veniturile lor din asigurări au continuat să se reducă din cauze independente de voinţa lor”, a precizat arbitrul pieţei asigurărilor într-un comunicat.
CASCO scade sub pragul de 1 mld. lei, iar piaţa RCA s-a redus cu 17,5%
Astfel, evoluţia nefavorabilă a vânzărilor de autovehicule noi şi, în special, reducerea semnificativă a contractelor de leasing auto şi-au pus amprenta şi asupra subscrierilor pe CASCO, care au scăzut cu 20,83% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, până sub pragul de 1 mld. lei (996 mil. lei). Această evoluţie a fost înregistrată în pofida faptului că prima medie pe un contract de asigurare CASCO a scăzut de la circa 3.009 lei/contract, în S1/2010, la 2.457 lei/contract în S1/2011, fiind încheiate puţin peste 400.000 de poliţe.
Şi primele subscrise din asigurările de răspundere civilă auto au scăzut cu 17,5% faţă de semestrul I din 2010, până la 1,13 mld. lei, ca efect direct şi exclusiv al reducerilor mari de tarife operate de societăţi pentru asigurările obligatorii RCA. „Societăţile de asigurare au redus tarifele RCA astfel încât acestea să reprezinte o cheltuială şi mai mică în bugetele proprietarilor de vehicule, deja afectate de condiţiile economice dificile, în unicul scop de a menţine peste 85% gradul de cuprindere în asigurarea obligatorie a vehiculelor din România, aşa cum cere Uniunea Europeană. Dacă volumul total de prime subscrise din asigurările de răspundere civilă auto ar fi rămas cel puţin la acelaşi nivel ca în semestrul I din 2010, respectiv de 1,37 mld. lei, scăderea întregii pieţe de asigurări generale ar fi fost de numai 3,27%, în loc de 10,08%”, a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela TONCESCU. „Este însă îmbucurător faptul că asigurările de incendii şi alte calamităţi naturale, în special cele de locuinţe, precum şi asigurările de răspundere civilă generală sau cele de sănătate îşi continuă creşterea pe care am remarcat-o şi în primul trimestru”, a adăugat preşedintele CSA.
Asigurările de viaţă continuă creşterea
În ceea ce priveşte segmentul de asigurări de viaţă, trendul ascendent se menţine, companiile raportând o creştere a subscrierilor de 3,8%, până la 860 mil. lei.
S-au înregistrat creşteri ale primelor subscrise la toate clasele de asigurări de viaţă, iar în cazul asigurărilor tradiţionale (care reprezintă circa 60% din total) creşterea a fost de 3,35%. În acelaşi timp, societăţile de asigurare au efectuat plăţi către asiguraţi şi beneficiarii contractelor de asigurări de viaţă în valoa-re de 339 mld. lei, cu 4,52% mai mult decât în S1/2010.
Potrivit CSA, asigurătorii au constituit rezervele tehnice într-un volum suficient pentru onorarea obligaţiilor de plată aferente dosarelor de daună care nu au fost încă finalizate, precum şi a obligaţiilor ce pot apărea în viitorul apropiat şi, nu în ultimul rând, şi-au acoperit cheltuielile de achiziţie şi administrare a contractelor ineren-te oricărei activităţi economice.