8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce sa munciti in timpul studentiei

De ce sa munciti in timpul studentiei

Tinerii care lucreaza inca din primul an de facultate vor deveni, la absolvire, candidati foarte puternici.

Din ce in ce mai multi anagajatori sunt flexibili si foarte receptivi la dorintele studentilor de a lucra in perioada facultatii, oferindu-le posturi care sa le permita sa se intretina singuri, dar si sa aiba timp pentru a merge la cursuri. Expertii in resurse umane spun ca studentii pot gasi astazi cu destul de multa usurinta joburi chiar in domeniile in care aleg sa studieze. Posturi speciale pentru ei sunt cu precadere in retail, in marile magazine, in restaurante si hoteluri.
Locuri de munca pentru incepatori exista si in multinationale, mai ales in cele specializate in externalizarea proceselor de afaceri si in IT.

Avantaj la recrutare
Odata intrati la facultate, studentii pot lucra in domeniile in care au ales sa studieze, fapt ce le ofera posibilitatea sa acumuleze experienta si mult mai multe cunostinte practice, dar in acelasi timp sa-si continue si studiile.
Un job in timpul studentiei, pe langa avantajul financiar, spune Eduard Ezeanu, consultant in cariera la CareerExperts, ofera si altele, mult mai importante, de exemplu imbunatatirea abilitatilor de comunicare si relationare si familiarizarea cu cultura organizationala a companiilor de top. "Recomand tinerilor sa inceapa sa lucreze cat mai devreme. Vor invata ce inseamna responsabilitatea, termenele-limita, vor invata cat valoreaza seriozitatea", spune Camelia Downie, managing partner la Downie Consulting, din Bucuresti.  

Roxana I., studenta in Iasi, la Jurnalism, la Universitatea "Al.I. Cuza", lucreaza la un ziar local, part-time. Castigul financiar nu o multumeste, insa stie ca la finele facultatii va fi absolventa si va avea si cinci ani de experienta. "Asta ma va transforma intr-un candidat mult mai valoros fata de un coleg de-al meu care nu a lucrat in presa sau care nu a muncit deloc", subliniaza Roxana.
Un student care a reusit sa ia cu brio examenele si care merge si la serviciu va fi vazut cu alti ochi de angajator, subliniaza si Alexandra Urseanu, account executive la compania de recrutare si consultanta Hart Human Resource Consulting, din Bucuresti. Un astfel de tanar va fi considerat responsabil, capabil, eficient. "Cu siguranta un student care a reusit sa echilibreze studiile cu experienta profesionala va avea un atu in plus la interviul de angajare", considera Alexandra Urseanu.

Mai multe posibilitati
Fata de anii anteriori, apreciaza Laura Chilom, consultant la eJobs.ro, exista mai multe posibilitati de angajare, chiar si in companii de top, care ofera conditii de dezvoltare profesionala si materiala. Este vorba despre programele de trainee sau internship, pe care marile firme le propun studentilor. Acestea sunt cele mai accesibile contacte pe care tinerii le pot avea cu organizatiile. "Ele asigura o cunoastere a departamentelor unei companii si ofera, dupa incheierea programului, si posibilitatea angajarii celor mai valorosi candidati", explica Alexandra Urseanu.

Cat castiga incepatorii
Expertii in resurse umane spun ca salariul pe care-l poate lua un tanar aflat la inceput de cariera, pentru un job part-time, oscileaza intre 100 si 200 de euro. Pentru un program cu norma intreaga, se poate atinge un venit lunar cuprins intre 300 si 400 de euro. Acest aspect depinde insa foarte mult de domeniul de activitate si de companie.

Variante: Posturi disponibile
» Chelner
» Ospatar
» Promoter
» Agent de vanzari
» Reprezentant call-service
» Operator de interviuri
» Operator baze de date
» Asistent logistica
» Asistent marketing
» Secretara
» Receptionera
» Customer/client service
Sursa: specialisti in HR

Cele mai citite

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

De ce să incluzi nucile braziliene în dieta ta zilnică: beneficii, valori nutritive și rețete delicioase

Nucile braziliene sunt adesea privite ca o gustare premium, însă puțini cunosc adevăratul potențial pe care aceste mici comori naturale îl aduc în alimentația...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă