6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDe ce au crescut dobânzile la creditele pentru populație

De ce au crescut dobânzile la creditele pentru populație

Românii care au luat un credit în iulie au de plătit o dobândă mai mare decât dacă s-ar fi împrumutat cu o lună înainte. Economiștii susțin că de vină sunt tulburările de pe piețele internaționale, dar și lichiditățile în scădere de pe piața interbancară autohtonă.

Băncile comerciale au majorat dobânzile la creditele noi, în lei și valută, pentru populație, dar le-au scăzut pe cele la depozite pe toată linia.

Aceste informații reies din datele publicate de Banca Națională a României. Astfel, dobânzile percepute de bănci la creditele noi în lei pentru populație au urcat de la 6,48% pe an în iunie la 6,84% pe an în iulie. Însă, pentru firme, dobânzile au scăzut în perioada analizată de la 4,86% pe an la 4,69% pe an. În ceea ce privește creditele aflate în sold, dobânzile la lei au scăzut de la 8,22% pe an în iunie la 8,04% pe an în iulie, pentru populație, și de la 5,3% pe an la 5,26% pe an pentru firme. Deși sunt în ușoară scădere, dobânzile la creditele de consum în lei pentru populație acordate anterior rămân peste 10%. De asemenea, dobânzile pentru împrumuturile în euro acordate persoanelor fizice sunt în creștere de la 5,08% în iunie la 5,26% în iulie, însă pentru creditele de locuințe dobânzile au scăzut la 4,59% în iulie de la 4,71% pe an cât erau cu o lună mai devreme.

Băncile au redus însă dobânzile la creditele noi în euro acordate firmelor, de la 3,76% în iunie la 3,51% pe an în iulie.

Conform datelor Băncii Naționale, dobânzile la depozite au scăzut la toate categoriile publicate. Astfel, pentru depozitele în lei aflate în sold ale populației media dobânzilor a ajuns la 2% pe an, cu o ușoară creștere la depozitele de peste doi ani, respectiv 2,26%. Iar, pentru firme, dobânzile s-au diminuat, în medie, la 1,06%. Însă și noile depozite au fost afectate de reducerea dobânzilor, care per total au scăzut la 1,13% pe an pentru cele în lei și 0,65% pe an pentru cele în euro.

Piețele sunt nervoase în așteptarea unui anunț

De ce băncile au operat această creștere a dobânzilor la creditele pentru populație, după o perioadă mai lungă în care acestea s-au situat la un nivel scăzut atât la credite, cât și la depozite? „Creșterea dobânzilor la creditele în lei este legată de mișcările de pe piețele internaționale, care așteaptă cu nervozitate decizia Băncii Centrale Americane – Federal Reserve de creștere a dobânzilor. Sunt schimbări fundamentale.

ROBOR este legat de dobânda de referință a BNR, însă este o dobândă de piață. Iar piețele se uită în mai multe părți nu doar la banca centrală și sunt influențate de mai mulți factori. În România băncile nu depind foarte mult de finațarea Băncii Naționale. Dar creșteri ale dobânzilor sunt semnalate și în alte piețe“, a precizat, pentru „România liberă“, analistul economic Aurelian Dochia. Acesta arată că, în cazul în care Federal Reserve amână creșterea dobânzilor piața poate reacționa în mod contrar, adică în loc ca dobânzile să scadă, acestea să fie majorate. “Însă această decizie nu poate fi amânată la nesfârșit fiindcă nu se poate merge mult timp cu dobânzi aproape de zero. Anunțul Băncii Centrale a SUA este așteptat în septembrie, însă Federal Reserve poate amâna decizia până la sfârșitul anului sau până anul viitor.

În prezent este o mare volatilitate pe piețele emergente în așteptarea acestui anunț. Fiindcă o majorare a dobânzilor implică o reorientare a fluxurilor de capital dinspre piețele emergente către piețele dezvoltate, în special către SUA“, explică Dochia. În schimb, Ciprian Dascălu, economistul-șef al ING Bank, spune că dobânzile la credite au crescut din cauza unei lichidități mai restrânse pe piața interbancară, dar situația nu va persista prea mult timp, cel mai probabil până în noiembrie.

Acesta arată că la această situație au contribuit doi factori: surplusul bugetar și creșterea numerarului circulant sezonier în august, un fenomen obișnuit în perioada concediilor.   

Cele mai citite

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă