8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce acceptă Nuclearelectrica o pagubă de 34 de milioane de euro

De ce acceptă Nuclearelectrica o pagubă de 34 de milioane de euro

Pentru fiecare contract încheiat cu „băieţii deştepţi” de marile companii producătoare de energie din subordonea statului pagubele „încasate” sunt de zeci de milioane de euro.

Cu toate acestea, de mai bine de un an după ce autorităţile române s-au angajat faţă de instituţiile financiare internaţionale să stopeze aceste contracte păguboase, companiile din energie încearcă, din nou, să încheie noi contracte care să ocolească bursa OPCOM.

Contracte preferenţiale şi pagube de miliarde de euro

O întreagă „reţea de complicităţi” conlucrează la contractele păguboase de energie cu „băieţii deştepţi”, spune specialistul în sisteme si pieţe de energie, Jean Constantinescu.

„Pentru ca să nu se compormită direct, cei din conducerea unor ministere solicită celor numiţi politic în consiliile de administraţie sau în conducerea unor companii producătoare de energie aflate în subordinea statului să încheie contracte de vânzare a curentului electric sub preţul pieţei. Este o reţea de complicităţi în urma căruia companiile, şi implicit statul înregistrează pagube imense. În ultimele două decenii pagubele însumate ating miliarde de euro”, a declarat Jean Constantinescu

Reprezentanţi ai societăţii civile au adresat o scrisoare deschisă către premierul Răzvan Ungureanu şi ministrul Economiei, Lucian Bode, prin care cer stoparea contractelor preferenţiale cu energie care pagubesc companiile statului. Semnatarii memoriului atenţionează în legătură cu încă o tentativă de vânzare a energiei electrice mult sub preţul pieţei, mai precis despre contractul prin care ArcelorMittal ar urma să preia energie la un preţ cu mult sub nivelul de piaţă (170 RON/MWh faţă de preţurile din piaţă, 210-225 RON/MWh), pe durata a doi ani, de la Niclearelectrica.

În urmă cu o săptămână, presa a semnalat intenţia Nuclearelectrica de a aproba în Consiliul de Administraţie un contract de vânzare de energie către Arcelor Mittal în afara OPCOM, în cantitate totală de 2,8 TWh, la un preţ de 170 lei/MWh. Decizia a fost oprită ca urmare a presiunilor organismelor internaţionale şi ale presei.

Tentative de manipulare a pieţei OPCOM

„Preţul de piaţă azi şi preţul pe care l-ar putea obţine fiecare companie de stat scoţând la vânzare prin licitaţie cantitatea de energie produsă este de cel puţin 213 RON/MWh (preţul obţinut în medie anul trecut pe PCCB pentru livrare anul acesta).

Acesta e preţul minim la care trebuie să vândă companiile de stat şi preţul minim la care se pot renegocia contractele vechi ale Hidroelectrica cu baieţii deştepţi. Cu alte cuvinte, dacă una sau mai multe companii de stat decid sa vândă azi la 170 RON/MWh pentru a răspunde ofertei făcute de Mittal, pierderea pe care o va înregistra statul vanzand sub piata va fi de 146,2 milioane lei (aproape 34 milioane de euro)”, se precizează în documentul trimis primului ministru şi ministrului Economiei.

Deşi vânzarea directă a fost iniţial oprită, specialiştii în energie atenţionează că protagoniştii tranzacţiei persistă şi încearcă obţinerea unui preţ minim, prin „manipularea pieţei OPCOM”, procedură utilizată şi în trecut.

„Se pare că s-a găsit o variantă prin care să se obţina acelaşi preţ prin manipularea pieţei OPCOM, pentru a părea că angajamentele se respectă. Manipularea de preţ este evidentă şi a mai fost folosită în trecut (2008) în relaţia cu Hidroelectrica, producând pierderi masive în bugetul acestei companii, bugetul statului şi ducând la distorsionarea preţului de piaţă pentru doi ani de zile.

Societatea civilă pregăteşte o documentare a acestor practici şi o sesizare către DG Competition în caz că această acţiune va fi continuată”, spun reprezentanţii societăţii civile.

Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă