21.1 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe astazi primim rest doar in moneda noua!

De astazi primim rest doar in moneda noua!

Firmele si institutiile nu vor mai repune in circulatie, incepand de astazi, bancnotele si monedele emise anterior denominarii leului, care vor fi depuse la banci si vor fi retrase din circulatie la sfarsitul acestui an, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR). Vechile bancnote si monede vor mai fi acceptate la plata in luna decembrie.
Totodata, unitatile institutiilor de credit nu vor mai repune in circulatie vechile insemne monetare. Acestea au obligatia sa depuna banii incasati de la populatie din vechea emisiune la sucursalele BNR, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
Incepand cu 1 ianuarie 2007, vechile insemne monetare nu vor mai putea fi utilizate ca mijloace legale de plata.
Pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor, vechile monede si bancnote vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la BNR – sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, precum si la unitatile institutiilor de credit si Trezoreriei Statului.
De la 1 februarie 2007, bancnotele imprimate pe suport de polimer si monedele din vechea emisiune monetara vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, numai la BNR – sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, prin prezentarea la ghiseu sau remitere prin posta. Banca Nationala a inlocuit 90% din numerarul aflat in circulatie cu bancnote si monede din noua emisiune. Pana la 28 noiembrie, au fost puse in circulatie 509 milioane bucati de monede din noua emisiune, cu o greutate de 1.926 de tone, si 746 milioane bucati de bancnote cu o greutate de 714 tone.
Dintre bancnotele vechi ramase in circulatie, 61 milioane bucati, cea mai mare pondere, de 30,9%, o au cele de 500.000 lei, urmate de cele de 10.000 lei, cu 28,9%.
In ceea ce priveste monedele vechi, in prezent se mai afla in circulatie 877 milioane unitati, iar cea mai mare pondere – 36,8% – o au cele de 100 de lei. De asemenea, incepand de astazi, banca centrala va pune in circulatie bancnota de 200 de lei (2 milioane lei vechi). Punerea in circulatie a bancnotei de 200 lei cu o anumita intarziere fata de celelalte cupiuri noi a fost motivata de guvernatorul Mugur Isarescu de faptul ca, in perioada de circulatie paralela a emisiunii vechi si a celei noi, existau prea multe insemne.

Istoricul denominarii

Startul procesului de denominare a monedei nationale a fost luat la 1 iulie 2005 si a insemnat taierea a patru zerouri din coada leului. Astfel, bancnota de 10.000 de lei a devenit noua unitate monetara, adica un leu nou (RON – ROMANIAN NEW). In perioada 1 martie 2005-30 iunie 2006, preturile au fost afisate atat in lei vechi, cat si in RON.

Cele mai citite

După ce data alegerilor a fost stabilită, începe căutarea candidaților prezidențiali

Coaliţia de guvernare a anunțat, ieri, calendarul electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Liderii PSD și PNL au stabilit organizarea alegerilor prezidențiale pe 24...

După ce data alegerilor a fost stabilită, începe căutarea candidaților prezidențiali

Coaliţia de guvernare a anunțat, ieri, calendarul electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Liderii PSD și PNL au stabilit organizarea alegerilor prezidențiale pe 24...

Macron s-a umflat prea tare la categoria Cocoș galic și își dă cu stânga-n extrema dreaptă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care și-a umflat mușchii la categoria Cocoș galic, pentru a-l impresiona pe liderul de la Kremlin,...
Ultima oră
Pe aceeași temă