21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDatoriile de pe piaţa imobiliară românească sunt de două miliarde de dolari

Datoriile de pe piaţa imobiliară românească sunt de două miliarde de dolari

România are un deficit absolut de refinanţare de două miliarde de dolari, un nivel asemănător cu cel din 2010, dar care pune mai multe probleme astăzi.

Cu acest buget, de două miliarde dolari, un investitor ar acoperi toate datoriile la bănci sau alte instituţii, pentru mallurile, ansamblurile rezidenţiale, birourile şi spaţiile industriale construite sau cumpărate în ultimii zece ani, ceea ce înseamnă aproximativ 5% stocul investit.

Pe primul loc în acest clasament îngrijorător se află Irlanda, cu 21% deficit faţă de stocul total al investiţiilor în proprietăţi imobiliare, pe locul doi Ungaria, cu 8%, iar pe locul trei România şi Marea Britanie, la egalitate, cu 5%.

În ciuda unei oarecare îmbunătăţiri faţă de situaţia de acum şase luni, valoarea împrumuturilor care ar putea întâmpina dificultăţi de refinanţare în următorii trei ani, în raport cu volumul stocului investit, este una dintre cele mai mari din Europa. Motivele sunt scăderea abruptă a valorii proprietăţilor, în conjuncţie cu volumul redus al stocului de investiţii„, declară Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

La nivelul Uniunii Europene, situaţia stă mai bine, datorită faptului că mai mulţi investitori au cumpărat portofolii de credite restante, de la bănci sau de la fonduri de investiţii.

„În ultimele şase luni am fost martorii unui număr mai mare de tranzacţii cu portofolii de împrumuturi pe piaţa din Europa. Pe măsură ce presiunea asupra băncilor de a-şi lichidiza portofoliile (din garanţii imobiliare ale unor împrumuturi neperformante) se intensifică, ne aşteptăm că acest trend să continue. Vânzările cele mai recente de portofolii de împrumuturi au atras discount-uri de 20-30% în regiune, mai mici decât cele vizate de fondurile oportuniste”, a explicat Nigel Almond, Associate Director of Forecasting & Strategy la DTZ.

 

Cele mai citite

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și solidaritate din partea clericilor și credincioșilor în fața avertizărilor meteo de furtuni

În contextul avertizărilor meteorologice de cod galben și portocaliu de furtuni puternice și ploi abundente, Patriarhia Română face apel la rugăciune și solidaritate din...
Ultima oră
Pe aceeași temă