Dupa ce timp de doi ani Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat trimestrial diminuari ale volumului datoriilor bugetare in comparatie cu precedenta raportare, ultima centralizare (pentru datele valabile la finele lunii martie) indica o majorare consistenta, de cinci procente. Astfel, comparativ cu obligatiile restante la bugetul general consolidat la data de 31 decembrie 2005 (facute publice pe 31 ianuarie 2006), datele de la 31 martie (publicate la sfarsitul lui aprilie) arata ca obligatiile bugetare restante au inregistrat o crestere de peste 738 milioane lei. Majorarea datoriei este determinata in buna masura de acumularea de catre marii contribuabili de debite curente.
Astfel, la capitolul restante inregistrate de marii contribuabili cresterea datoriei totale este chiar de peste 1,37 miliarde lei. Fiscul considera ca acest fenomen este determinat de publicarea accesoriilor actualizate datorate pentru obligatiile bugetare restante aferente anului 2005 ale Minvest Deva (filialele Bradmin, Devamin si Teliuc), cresterea accesoriilor la CN a Huilei si acumularea de obligatii curente restante si de accesorii calculate pana la data de 31 martie pentru o serie de contribuabili mari, printre care CFR, UCM Resita, Termoelectrica, Tractorul, Agricola Bacau.
Companiile mici si mijlocii s-au dovedit insa mult mai harnice in a-si plati datoriile bugetare, diminuarea restantelor inregistrate de acestea cu peste 634 milioane lei noi compensand aproape jumatate din cresterea inregistrata de marile companii.
Pe primul loc in topul datornicilor a urcat Compania Nationala a Huilei, cu circa 2,41 miliarde lei noi, urmata de Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, cu restante de 1,27 miliarde lei noi. In clasament se mai afla, printre altii, CFR SA, cu 1,15 miliarde lei noi, Termolectrica, cu 0,36 miliarde lei, si UCM Resita, cu 0,24 miliarde lei.