Persoanele şi firmele ce îşi vor achita datoriile şi dobânzile aferente către stat vor fi scutite de plata penalităţilor, potrivit unui proiect legislativ privind amnistia fiscală, discutat de Guvern.
La aproape patru ani după plecarea de la guvernare a echipei Emil Boc, Guvernul Ponta reia una dintre măsurile adoptate de fosta echipă, anume scutirea contribuabililor ce şi-au plătit datoriile către buget, dar şi dobânzile ataşate, de plata penalităţilor.
Dacă însă măsura adoptată la finele lui 2011 prevedea doar o scutire de 50% din penalităţile de plată, acum măsura Guvernului priveşte penalităţile aferente obligaţiilor de plată, în integralitatea lor, dar şi chiar o parte a dobânzilor.
„Ieri (miercuri – n. r.) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscală, contribuabililor persoane fizice și juridice care au de plătit dobânzi și penalități de întârziere (pentru taxe neachitate — n. r.) să le putem șterge penalitățile dacă își vor plăti până în martie 2016 principalul și dobânzile.
Mai mult, nu mai cerem garanții pentru această eșalonare. Practic, cu această ștergere, firma poate participa la licitații. Este un imbold pe care vrem să îl dăm pieței. De asemenea, pentru cei care depun declarații rectificative până în martie 2016, la fel, penalitățile sumelor aferente nu se vor aplica“, a spus ieri ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.
Nivelul penalităţii de întârziere care se aplică în acest an pentru plăţile neefectuate la timp către stat este de 0,02% pe fiecare zi de întârziere, ceea ce înseamnă o penalitate de 7,3% anual.
Ministrul ar vrea să mai scadă puţin şi din dobânzile achitate de români pentru sumele neplătite.
În prezent dobânda plătită de contribuabili pentru fiecare zi de întârziere este de 0,03%, ajungând anual la un nivel de 10,95%.
„Eu încerc să mai adaug ceva pe lângă penalitățile care se șterg și măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piață ca stat, să poată fi șterse“, a declarat, joi, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Cum va funcţiona amnistia fiscală
Potrivit proiectului menționat, contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de ștergerea penalităților de întârziere la plată dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiții, una dintre acestea fiind achitarea restanțelor până în martie 2016. O altă condiție care trebuie îndeplinită pentru a beneficia de facilitatea menționată se referă la plata, până pe 30 iunie 2016, a dobânzilor aferente restanțelor. De asemenea, contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale până la data transmiterii cererii de anulare a penalităților de întârziere. Contribuabilul poate depune cererea de anulare a penalităților de întârziere până la data de 30 iunie 2016, inclusiv.
Un alt punct din proiectul de act normativ prevede anularea penalităților de întârziere datorate pentru diferențele suplimentare de plată declarate de contribuabili prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 30 septembrie 2015, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe criterii printre care și depunerea declarației rectificative până la data de 31 martie 2016.
10,95% este dobânda plătită în prezent de contribuabili pentru datoriile la stat neplătite (0,03% zilnic), aceasta fiind însoţită şi de plata unor penalităţi calculate la un nivel de 7,3% anual (0,02% pe zi de întârziere).