Locotenent – colonelul în rezervă Daniel Dragomir, care și-a dat demisia din SRI în ianuarie 2013, a fost prezent, joi, la Curtea de Apel București, pentru judecarea apelului la un proces la care fusese anterior condamnat la un an de închisoaere cu suspendare.
Față de sentința pronunțată de Tribunalul București, atât Dragomir cât și Parchetul au făcut apel. Daniel Dragomir consideră că pedeapsa e nemeritată și cere să fie achitat, iar Parchetul spune că pedeapsa e prea blândă și cere o pedeapsă de cel puțin un an de închisoare, dar cu executare.
Rațiunea acestei cereri a Parchetului ne-a explicat-o chiar Daniel Dragomir. El ne-a spus că a fost deja ținut în arest opt luni și jumătate, care, dacă ar fi condamnat la închisoare cu executare (așa cum cere Parchetul) se vor scădea din pedeapsa totală. În schimb, dacă sentința finală va fi de achitare, înseamnă că Daniel Dragomir a fost ținut în arest pe nedrept și este hotărât să ceară daune statului român, inclusiv la CEDO.
Pentru a-și argumenta cererea de achitare, Daniel Dragomir le-a oferit, joi, magistraților de la Curtea de Apel chiar o scurtă prezentare a modului cum acționează SRI.
Astfel, Daniel Dragomir le-a spus judecătorilor că nu poate fi valabilă ideea că el l-ar fi ajutat, cu informații și cu relații, pe un om de afaceri libanez, Rami Ghaziri. Dragomir le-a explicat judecătorilor că el a lucrat la Direcția Generală Prevenirea și Combaterea Terorismului din SRI.
„Eu aveam acces la toate documentele Direcției Generale Prevenirea și Combaterea Terorismului, care se refereau la oameni de afaceri de zece ori mai mari decât Ghaziri. Teza DNA e că eu m-aș fi dus cu aceste informații la Ghaziri. Dar Ghaziri nu era în atenția Direcției Generale Combaterea Terorismului, ci a Direcției Economice. Noi, la Antitero, nici nu știam să calculăm TVA-ul. Evaziunea unei firme nu era preocuparea noastră. Preocuparea noastră era să nu bage în țară o bombă și să n-o facă să explodeze la Universitate!”, a argumentat Daniel Dragomir.
Un element interesant al acestui proces este că SRI a trimis la dosar documente din care reiese că ofițerul Daniel Dragomir nici nu avea acces la informații legate de omul de afaceri Ghaziri, nici nu s-a întâlnit cu colegi de-ai lui din SRI care i-ar fi putut oferi asemenea informații.
La termenul de joi al procesului de la Curtea de Apel București a fost prezent, în calitate de martor, și Daniel Constantin, care la momentul faptelor de care este acuzat Daniel Dragomir avea funcția de ministru al Agriculturii. Daniel Dragomir le-a confirmat judecătorilor că, în acea perioadă, i-a primit în audiență pe ambasadorul Olandei și pe omul de afaceri Rami Ghaziri (Olanda fiind un mare procesator de carne de pui, iar Rami Ghaziri fiind proprietarul firmei Avicola Crevedia). Dar în această audiență Dragomir n-a avut nicio implicare, iar Daniel Constantin spune că l-a cunoscut pe fostul ofițer SRI abia la proces – deci acuzația că Daniel Dragomir ar fi făcut trafic de influență pe lângă ministrul Daniel Constantin nu se confirmă.
În schimb, omul de afaceri Rami Ghaziri a fost condamnat, la mijlocul anului 2015, la trei ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență, după ce i-ar fi dat bani fostei procuroare Angela Nicolae. În aprilie 2017, Ghaziri a fost eliberat condiționat după ce a efectuat două treimi din pedeapsă. În acest dosar a mai fost condamnată la patru ani de închisoare şi fosta procuroare Angela Nicolae.
Imediat după eliberarea din închisoare, Ghaziri a plecat din România iar acum s-ar afla în Liban. În procesul în care este judecat Daniel Dragomir, Ghaziri are calitatea de martor denunțător. Daniel Dragomir susține însă că Ghaziri a depus mărturie împotriva lui numai la insistențele procurorului militar Mihai Gheorghe, de la DNA, acesta fiind procurorul care i-a întomit dosarul de trimitere în judecată a lui Daniel Dragomir.
„Domnul procuror militar Mihai Gheorghe, plasat în DNA de domnul Coldea, a primit ordin și acest ordin s-a realizat în 13 zile. Dosarul meu s-a întocmit în 13 zile. În a 13-a zi, pe 26 ianuarie 2015, am fost trimis în judecată”, a declarat, în fața judecătorilor, fostul ofițer Daniel Dragomir.
Procesul acestuia se judecă de cinci ani, iar abia acum ar putea lua sfârșit, prin decizia finală a Curții de Apel București. Judecătorii de la CAB vor anunța sentința peste două săptămâni.