3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCurtea de Conturi: Contractul cu Bechtel, încheiat în condiţii neclare

Curtea de Conturi: Contractul cu Bechtel, încheiat în condiţii neclare

Raportul special al Curţii de Conturi cu privire la construirea şi întreţinerea autostrăzilor (perioada 2005-2010), alcătuit în baza unui raport de audit, atenţionează asupra cauzelor care au condus la întârzierele imense consemnate în realizarea Autostrăzii Braşov – Borş (denumită şi Autostrada Transilvaniei), deşi a parcurs două renegocieri de contract în anii 2005 şi 2011 în urma cărora obiectul contractului s-a redus la 112 km.

Autostrada, în lungime de 415 km, este un obiectiv de investiţii care a fost contractat cu Bechtel Internaţional Inc. din SUA în anul 2003, cu termen iniţial de finalizare 2012.

Clauze rămase „neexplicitate”

Concluzia generală a auditului este că autostrada Braşov – Borş nu a fost realizată conform obiectivelor şi termenelor legale, care au stat la bazele demarării acestui proiect, ca urmare atât a vulnerabilităţilor, neconformităţilor şi disfuncţionalităţilor contractului, cât şi a lipsei de voinţă la nivelul Guvernului şi al MTI fie pentru rezilierea contractului fie pentru asigurarea tuturor surselor şi resurselor necesare finanţării obiectivului de investiţii şi finalizării acestuia.

Auditul a reţinut, ca pe „o situaţie surprinzătoare şi neobişnuită”, imposibilitatea Guvernului şi a MTI de a găsi şi aplica, timp de şapte ani, pârghiile legale prin care să-şi recâştige poziţia de parteneri contractuali egali, prin CNADNR, într-un contract încheiat „în condiţii neclare”, conţinând unele clauze rămase neexplicitate, interpretabile şi în defavoarea părţii române.

Clasificarea documentelor, nejustificată

„Clasificarea la nivel de „secret de serviciu” a contractului CNADNR – Bechtel şi a celor acorduri de modificare, a indicatorilor tehnico-economici şi a altor documente conexe, nu numai că nu a avut o justificare pertinentă dar a generat şi o serie de disfuncţionalităţi cu privire la urmărirea şi derularea operativă a clauzelor contractuale, urmare a regimului special de înregistrare şi de utilizare a documentelor dar şi a unei atmosfere de circumspecţie, deseori exagerate, întreţinute în jurul acestui obiectiv”, se menţionează în raport.

Auditorii au consemnat şi „lipsa inexplicabilă de interes la nivelul MTI şi la cel guvernamental”, cu privire la stabilirea responsabilităţilor pentru cauzele şi efectele acceptării contractului în forma în care a fost aprobată de Guvern, dar şi la susţineriea derulării în continuare a contractului în pofida imperfecţiunilor rămase neremediate după renegocierea din anul 2005, şi la neasigurarea resurselor de finanţare şi altele.

Cele mai citite

Minipiscine vs piscine tradiționale: Care este alegerea potrivită pentru tine?

Piscină clasică sau mini piscină? Ambele opțiuni au avantajele și dezavantajele lor. Piscinele tradiționale oferă un spațiu generos pentru înot și alte activități acvatice,...

Prognoza economică a României pentru 2025: Guvernul promite o creștere accelerată, exporturi mai mari și salarii peste inflație

Economia României se pregătește pentru o creștere semnificativă în 2025, conform ultimei prognoze publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Produsul Intern Brut...

Tanczos Barna la Reuniunea ECOFIN de la Bruxelles

Pe agenda reuniunii se află dezbateri esențiale, privind simplificarea reglementărilor și reducerea sarcinilor administrative asupra mediului de afaceri din Europa Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă