Europa şi Statele Unite sunt îngropate în datorii. Criza care a început în SUA în sectorul imobiliarelor în 2007 a devastat economiile statelor şi ameninţă să distrugă euro şi să cauzeze o nouă prăbuşire la nivel global, susţin jurnaliştii de la Spiegel International.
Semnele unei noi crize financiare au început să apară peste tot în jur. Temerile au început să apară, la bursa de valori şi nu numai. Mai mult, liderii politici ai occidentului par depăşiţi de situaţie şi neajutoraţi.
Statele Unite se luptă cu un deficit bugetar enorm. Bancherii principali din zona euro şi liderii guvernamentali nu pot găsi o strategie pentru a pune capăt problemelor monedei unice. Casa Albă nu a reuşit decât să câştige puţin timp cu un nou compromis la care s-a ajuns cu chiu cu vai, după neînţelegerile politice dintre democraţi şi republicani. Vineri, agenţia de rating Standard & Poor’s a scăzut calificativul SUA de la „AAA” la „AA+”.
Mulţi economişti au observat faptul că panica de săptămâna trecută seamănă cu teama care a cuprins pieţele financiare după căderea băncii americane Lehman Brothers, în septembrie 2008. Atunci, ca şi acum, băncile au încetat să mai acorde împrumuturi. Atunci, ca şi acum, depozitele în valută ale băncilor la banca centrală s-au dublat în doar câteva zile. Cât poate banca centrală să ţină pasul cu operaţiunile de furnizare de lichiditate înainte să îşi piardă credibilitatea? Este criza financiară pe cale să se înrăutăţească şi lumea pe cale să intre în faliment?
Vestul nu a mai fost atât de neajutorat de la cel de-al doilea Război Mondial şi niciodată până acum nu a mai existat o criză care să paralizeze Europa, America şi Japonia în acelaşi timp. Problemele lor sunt o ameninţare pentru întreaga economie globală. Cu cât va continua criza datoriilor în vest, cu atât mai întunecat este orizontul pentru economia globală.
Astfel, economia globală este pe cale să alunece pe o spirală descendentă, potrivit articolului apărut în spiegel.de, varianta internaţională. Pentru ca cercul vicios să fie rupt, guvernele Europei şi SUA trebuie să acţioneze acum, în uniune şi coordonare. În fond, este în joc stabilitatea economică a lumii.