22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum şi-au împărţit fondurile de pensii clienţii-dublură

Cum şi-au împărţit fondurile de pensii clienţii-dublură

Consiliul Concurenţei a amendat 14 administratori de fonduri de pensii private pentru că şi-au împărţit la mica înţelegere cotizanţii cu dublă semnătură.

Mai mulţi administratori de pensii private au ales să împartă „frăţeşte” persoanele cotizante la mai mult de un fond, încălcând prevederile legale, relevă o investigaţie a Consiliului Concurenţei (CC). În acest sens, instituţia de reglementare a aplicat o amendă de 1,2 milioane de euro unui număr de 14 administratori. „Practic, administratorii s-au înţeles şi şi-au împărţit în mod egal persoanele cu dublă semnătură (circa 78.000). Acestea trebuiau să intre în loterie, şi nu să fie repartizate în mod egal între administratori, aşa cum s-a întâmplat. Amenda re-pre-zin-tă o zecime din valoarea activelor fondurilor administrate de fiecare societate la finele anului 2009″, spune Bogdan Chi-riţoiu, pre-şe-din-te-le CC. Mai mult, în cazul a şase administratori există suspiciunea unei înţelegeri în ceea ce priveşte stabilirea comisioanelor la nivelul cel mai ridicat.

Administratorii: Da’ nici Chiriţoiu nu ştie ce vorbeşte

Într-un comunicat de pre-să care face referire doar fugitiv la concluziile investigaţiei CC şi la amenzile care au decurs din acestea, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România
(APAPR) alege să blameze opiniile personale ale preşedintelui Bogdan Chiriţoiu. „Considerăm că exprimarea părerilor personale ale domnului Bogdan Chiriţoiu despre aspecte care nu au nici o legatură cu subiectul investigaţiilor în discuţie nu face decât să decredibilizeze instituţia Consiliului Concurenţei, din cauza lipsei evidente de informare şi înţelegere a mecanismelor sistemului de pensii private din România”, arată documentul. În acelaşi timp, despre amendă APAPR spune doar că toate acţiunile din piaţa pensiilor private au fost făcute în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Supraveghetorul: Fondul e fond, administratorul e altceva

Pe de altă parte, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private apreciază că amenzile aplicate ad-ministratorilor nu vor afecta în nici un fel cotizanţii. „Ad-ministratorul este organizat într-un mod complet separat de fondul pe care îl gestionează. Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contribuţiile participanţilor sunt puse la adăpost de orice dificultăţi prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private”, arată un comunicat.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă