21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum şi-a păstrat casa un bancher care nu a mai putut plăti...

Cum şi-a păstrat casa un bancher care nu a mai putut plăti ratele

Când eşti tânăr crezi că poţi muta munţii din loc. Asta a simţit şi Alex, la 26 de ani, când a prins un post într-o bancă şi după numai un an şi jumătate, s-a hotărât să se mute la casa lui. Doi ani mai târziu era şi şomer şi cu datorii la fostul loc de muncă.

În 2007, Alex a găsit un apartament nou cu două camere, în cadrul complexului rezidenţial Quadra Place, la preţul de 83.000 de euro. Nu a stat prea mult pe gânduri şi a făcut un credit ipotecar, pe 30 de ani. La vremea respectivă avea deja un an şi jumătate de când lucra la bancă, şi un salariu bunicel. Bonusurile curgeau valuri. În plus, fiind angajatul instituţiei de la care a contractat creditul, a beneficiat de condiţii speciale, astfel încât rata era de 550 de euro, în loc de 780.

Se întâmpla în 2007, când nimeni nu bănuia ce avea să urmeze pe piaţa imobiliară. Alex nu s-a gândit nicio clipă că în câţiva ani preţurile ar putea scădea dramatic, că salariul lui s-ar putea micşora sau, şi mai rău, că şi-ar putea pierde slujba.

Visul lui frumos a durat doar un an şi jumătate. Apoi, a început coşmarul. A fost nevoit să-şi caute de muncă, iar rata a crescut brusc cu 230 de euro, din cauză că nu mai beneficia de condiţii speciale. Chiar şi aşa, a reuşit să-şi platească rata încă doi ani, după ce a făcut o refinanţare printr-un credit de nevoi personale, iar pe apartamentul său a fost pusă o ipotecă de rang 2.

În cele din urmă, la fel ca mulţi alţii, Alex a ajuns la fundul sacului şi s-a trezit în situaţia în care nu mai avea cu ce să-şi plătească rata. Se gândea deja că îşi va pierde casa şi, implicit, banii plătiţi până atunci. Însă, cum nu era un caz izolat, dezvoltatorul a venit cu o soluţie. Iar Alex a început să plătească chirie, până în momentul în care îşi va permite din nou să-şi achite ratele.

Între timp, preţurile aproape că s-au înjumătăţit. Acum, preţul unui apartament cu două camere din Bucureşti porneşte de la puţin peste 37.000 de euro, atunci când este cumpărat de la băncile care îi execută pe rău platnici.

Aflaţi mai multe despre procedura de organizare a celor peste 3.000 de licitaţii cu bunuri imobiliare din România şi unde găsiţi astfel de oferte ale băncilor aici.

 

Cele mai citite

DSU are capacitatea operațională crescută acolo unde există avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt

Capacitatea operaţională va fi crescută în judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt şi vor fi prealertate două elicoptere dotate...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...
Ultima oră
Pe aceeași temă