Expertii in resurse umane spun ca, inainte de a merge la un astfel de eveniment, trebuie sa va raspundeti la cateva intrebari de baza.
In intervalul 20-21 martie, la Sala Palatului din Bucuresti, are loc cel mai mare targ de joburi din Romania – "Angajatori de top". Daca veti stii sa profitati de aceasta ocazie, s-ar putea ca, la inceputul lunii aprilie, sa aveti locul de munca visat. Asta presupune sa mergeti la targul de joburi si sa stiti sa va comportati la acest eveniment.
Cum va diferentiati?
Expertul in persuasiune si tehnici de influentare Andy Szekely este de parere ca primul lucru pe care trebuie sa-l faceti inainte de a participa la un targ de joburi, unde vin sute de companii si sunt mii de locuri de munca, este sa stiti cu ce va diferentiati fata de altii, ce aveti dumneavoastra unic.
"Ganditi-va ca in ziua targului angajatorul vede sute de candidati, poate chiar mii, si isi pierde atentia. De aceea trebuie sa-i captati interesul cu ceva unic, astfel incat sa va tina minte. socati prin personalitate, prin felul in care va exprimati, prin ceea ce ati facut deosebit, fata de alti candidati", spune Andy Szekely.
Sunteti pregatit?
Specialistii in recrutare spun ca nu este indicat sa mergeti la targ fara sa fiti informat. De aceea, inainte de a ajunge la eveniment, interesati-va care sunt companiile participante si ce joburi ofera. "Cautati date pe Internet sau in presa", spune Alina Botezatu, managing partner la Perspective Group.
De asemenea, este bine sa va pregatiti o scurta prezentare. "Fara nici o ezitare, ar trebui sa puteti da informatii despre domeniul de interes in care vreti sa va dezvoltati cariera, despre experienta, despre motivul pentru care doriti sa lucrati pentru compania respectiva", spune Ana Giurca, director de dezvoltare la Catalyst Solutions, compania organizatoare a targului "Angajatori de top".
Ce aveti de gand sa intrebati?
Prima discutia cu recrutorul nu este un interogatoriu. Dimpotriva. Aveti dreptul sa puneti intrebari! si daca o veti face, s-ar putea chiar sa lasati o impresie buna. Asta nu inseamna sa va repeziti si sa intrebati: "Cat e salariul?". Mai bine interesati-va de programele de dezvoltare ori de planurile pe termen lung ale companiei.
Cu ce va imbracati?
Chiar daca va doriti ca angajatorul sa va tina minte, nu este cazul sa socati prin vestimentatie sau printr-un look strident.
"Vestimentatia si limbajul corpului trebuie sa fie impecabile deoarece este posibil sa interactionati direct cu persoana responsabila de angajari, chiar daca pentru putine minute", explica Alina Botezatu. Practic, spune si Andy Szekely, trebuie sa va imbracati asa cum credeti ca si-ar dori angajatorul.
Cate CV-uri luati la dumneavoastra?
Expertii spun ca este foarte bine sa aveti la dumneavoastra cat mai multe CV-uri, eventual zece. Puteti sa luati si mai multe, insa in nici un caz nu trebuie sa va plimbati pe la standuri si sa le lasati pur si simplu pe masa, fara sa stiti nici macar la ce companie ati candidat.