8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum sa tineti emotiile sub control

Cum sa tineti emotiile sub control

Va vine sa va bateti seful, va enerveaza colegul, iar sedintele cu managementul va scot din sarite? Sau aveti un nod in gat si va apuca plansul? E timpul sa invatati sa va controlati emotiile, mai ales daca vreti sa va pastrati locul de munca. Un temperament vulcanic poate fi tolerat si chiar placut, insa in cazul in care se depaseste o anumita limita, respectivul angajat va avea, categoric, o problema.
Specialistii in resurse umane spun ca solutia cea mai simpla de rezolvare a unei astfel de situatii este sa invatati sa va controlati emotiile. Pentru asta, trebuie sa recunoasteti ca va stapanesc emotiile. "Dupa ce le identificati, incercati sa vedeti care este contextul in care ies la iveala. si analizati in ce mod aceste stari va afecteaza cariera", este de parere Mihaela Stroe, experta in limbaj nonverbal.

"Verde-n fata" nu tine totdeauna
Sunt momente in care exprimarea directa a acestor sentimente este utila. "Insa, totodata, ganditi-va si ca acest lucru s-ar putea sa genereze momente pe care veti dori mai tarziu sa le stergeti cu buretele. Sunt multe situatiile cand dorinta de a spune tot ce aveti pe suflet, verde in fata, poate aduce o pierdere substantiala de imagine si credibilitate", explica Viorel Apetrei, managing partner la compania de training si consultanta MTW Romania.
Dezavantajele la locul de munca sunt evidente cand va lasati prada furiei, nervozitatii, iritabilitatii. "Acestea va afecteaza ritmul de munca, relatiile cu colegii si, evident, cariera", spune business coach-ul Alin Ghizasan. Daca emotiile negative sunt corelate cu lipsa de performanta, cele pozitive vorbesc despre rezultate mai bune, angajati eficienti si stabilitate in echipa companiei.
"Este clar ca reactii emotionale pozitive de genul celor de bucurie, entuziasm, pasiune pentru ceea ce faceti au multiple avantaje pentru cariera si ca imbunatatesc rezultatele personale", considera Alin Ghizasan.

O pauza calmeaza
Inainte de a va lasa prada nervilor, iesiti afara din incaperea in care va aflati si luati o pauza de 10-15 minute. Daca nu aveti timp pentru asta, respirati adanc macar cateva secunde. Dupa ce impulsul de adrenalina trece, atunci va calmati, iar rationamentul normal va va indica in ce fel sa reactionati.
Sursa: experti in resurse umane

Cele mai citite

Cum să menții prospețimea alimentelor mai mult timp

Menținerea prospețimii alimentelor este crucială pentru sănătate, economie și minimizarea risipei. Un aspect fundamental în acest proces este modul în care depozităm alimentele....

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă