Este esential sa respectati planul pe care vi l-ati propus si in fiecare zi sa bifati cate o mica realizare in acest sens.
Foarte putini oameni au norocul sau contextul potrivit pentru a spune ca au jobul la care au visat. "Prioritatile se schimba de-a lungul timpului, poate ca la un moment dat ne dorim un loc de munca foarte bine platit, apoi un job cu mult timp liber sau poate ca ne dorim sa-i ajutam pe ceilalti sa aiba o viata mai buna", explica Viorel Apetrei, senior trainer & managing partner la compania de training si consultanta MTW Romania.
Specialistii in resurse umane spun ca este nerealist sa speram ca exista jobul care ne aduce foarte multi bani, ne lasa timp pentru toate prioritatile personale si unde facem si ceva revolutionar cu care schimbam in bine viata celor defavorizati. "Nici macar «sa fim sefi», stare mult visata de unii, nu este o optiune avantajoasa pentru toata viata pentru ca devine obositor", mai spune Viorel Apetrei.
Expertii atentioneaza ca angajatii petrec o treime din viata la serviciu si ca este necesar sa-si valorifice pasiunile si calitatile pentru a-si gasi multumirea in ceea ce fac. Altfel, ajung prizonieri in propria viata. "Estimez ca un numar limitat de angajati din tara noastra are jobul cu adevarat dorit. Foarte putini sunt dispusi sa accepte faptul ca au un serviciu oarecare, dar si mai putini sunt dispusi sa-si asume riscurile cautarii jobului dorit", spune Oana Mosoiu, consultant in resurse umane la compania Ascent Group.
Decideti noile coordonate
Expertii in resurse umane spun ca principalii pasi de urmat in obtinerea jobului mult visat sunt constientizarea dorintelor si stabilirea unui nou plan. "Daca nu v-ati hotarat sau vreti sa experimentati pentru a intelege mai bine ce inseamna un anume job, studentia este o perioada buna pentru acceptarea unor pozitii de intern sau incepator. Sigur aceasta experienta va va folosi", sfatuieste Viorel Apetrei. Expertii spun ca planul trebuie sa includa si o analiza prealabila. "In primul rand, trebuie sa intelegeti foarte clar care sunt punctele dumneavoastra slabe si punctele tari, precum si ceea ce va doriti in realitate de la munca. Nimeni altcineva nu poate face acest lucru in locul dumneavoastra. Multi angajati nu inteleg ce vor cu adevarat de la munca. Aceasta cunoastere de sine este foarte importanta pentru a gasi jobul visat", explica Stephen Todd, consultant in afaceri si asociat la Saïd Business School, Oxford University.
Ce intrebari sa va puneti
In demersurile obtinerii locului de munca dorit, este foarte importanta strategia aplicata. "De obicei, din aceasta strategie nu trebuie sa lipseasca doua lucruri esentiale: evaluarea obiectiva a calitatilor prezente, a cunostintelor sau studiilor necesare, precum si apropierea de domeniu", spune Viorel Apetrei. Intrebari precum "ce inseamna o zi din viata cuiva care are acest job?" "cat de complex, dificil sau provocator poate fi jobul?" sau "as putea fi intr-adevar bun pentru acest post?", trebuie sa-si gaseasca neaparat niste raspunsuri.
"Este vital sa vorbiti cu persoane care au in prezent jobul la care visati si apoi sa va ganditi bine daca v-ati vedea facand acea munca. Trebuie sa utilizati aceasta analiza ca sa identificati tipul de loc de munca unde ati putea dobandi experienta care va lipseste", explica Stephen Todd.
"Piedicile", parte din plan
Specialistii spun ca piedicile care apar in drumul angajatilor spre jobul mult visat trebuie privite ca facand parte din plan. "Acestea pot fi tratate ca greutati inerente in a obtine un nivel inalt, o provocare in a demonstra ca «vreau si pot», o proba chiar in competitia de a ajunge la jobul visat", crede Oana Mosoiu. Gandirea pozitiva este buna, dar nu suficienta. Nu va face lucrurile sa se intample. Este nevoie de actiune. "Intocmiti o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le faceti si scrieti pe hartie barierele peste care trebuie sa treceti. Orice mare lucrare incepe cu un prim pas, iar proiectele majore sunt mai usor de realizat atunci cand sunt «sparte» in sarcini mai mici, ce pot fi indeplinite. Este usor sa va descurajati atunci cand aveti in fata un obiectiv extrem de ambitios, cu un termen limita de doi, trei ani, dar ar trebui sa fie mai usor sa lucrati la sarcinile acestei saptamani, sau acestei luni, si sa sarbatoriti micile reusite", spune Viorel Apetrei.
Fata in fata
Intalniri folositoare
Expertii in HR spun ca solutia obtinerii jobului visat este data de conceperea si aplicarea planului. Cei mai multi oameni petrec prea mult timp visand si nu destul de mult timp facand ceea ce trebuie sa faca. "Incetati sa mai navigati pe Internet. Mai degraba identificati cinci, sase persoane care, daca le intalniti 30 de minute la o cafea, va pot spune lucruri mult mai folositoare despre jobul visat. Trimiteti un e-mail sau ridicati receptorul si sunati pe cineva care v-ar putea ajuta sa-i intalniti pe acesti oameni", sfatuieste Stephen Todd.