30 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum sa investesti inteligent pe pietele de capital occidentale

Cum sa investesti inteligent pe pietele de capital occidentale

Pe piata bursiera din Romania exista, in prezent, 15.000 de investitori locali. O parte dintre acestia au reusit sa investeasca si pe pietele externe. Din pacate, cei mai multi dintre ei sunt interesati doar de piata FOREX, unde se fac tranzactii pe cursurile de schimb.
„Sunt investitori care nu fac decat sa vanda si sa cumpere anumite monede, ca la casele de schimb. Sunt „gambleri”, nu investitori. Cum nu au nici un fel de cultura economica si nici nu doresc sa invete, se „curata” destul de repede. Dupa aceea vin la noi si incep sa invete”, a explicat Cristian Sima, presedintele Worldwide Brokerage Services (WBS) – casa de brokeraj infiintata de un grup international de traderi.

Primul sfat – „Nu investi bani imprumutati!”

„Inainte de orice altceva, eu ii spun unui investitor roman sa nu investeasca bani imprumutati, bani care ii trebuie pentru traiul zilnic si sa stie de la inceput cat este dispus sa piarda”, a spus Sima.
In ceea ce priveste strategia investitionala, aceasta este construita doar dupa ce clientul stabileste cat este dispus sa piarda din bani.
„In momentul in care stabileste ca dintr-o suta de dolari este dispus sa nu piarda nimic, ii voi recomanda titlurile de stat americane, care sunt cele mai sigure din lume. In functie de cat este dispus sa piarda, pentru ca de riscat riscam toti banii, propunem variante de investire sau diverse combinatii”, a explicat oficialul WBS. Acesta a precizat ca acei clienti care inteleg si urmeaza sfaturile ajung si sa castige. Chiar sume importante.
Cristian Sima spune ca a intalnit insa si investitori care dupa primele castiguri fabuloase incep sa-si imagineze ca-si pot dubla banii in aceeasi zi. „Ceea ce se poate si intr-un minut, dar asta nu mai este investitie, nu mai este stiinta, este cazinou. Romanul trebuie sa invete sa deosebeasca bursa de cazinou.

Investitorul autohton, reticent la castigurile mici

Cei mai multi dintre clientii romani din portofoliul WBS sunt dispusi sa investeasca sume cuprinse intre 5.000 si 20.000 de dolari. „Putini sunt investitori mari. Dar vom lansa doua fonduri cu investitori romani. Sa vedem ce o sa iasa”, a spus Cristian Sima.
El a subliniat ca bursa este o piata in care se intalnesc doua categorii de oameni – cei cu experienta si cei cu bani. „La sfarsitul zilei, cei cu experienta pleaca cu banii, iar cei cu bani pleaca cu experienta. Cel mai rau este sa te duci pe bursa cu bani si sa pleci si fara ei, si fara experienta. Pe piata bursiera din Romania s-a reusit si chestia asta”, a concluzionat reprezentantul WBS.

„… si poate vom avea si falimente pe bursa”

Piata din Romania va fi atractiva atunci cand va oferi posibilitati de castig si pe scadere, este de parere Cristian Sima. „O data cu intrarea in Uniunea Europeana vom avea si noi case bursiere, va veni si la noi George Soros si va face tandari o companie. Poate vom avea si falimente pe bursa. Foarte bine, trebuie sa le avem ca sa invatam. Nu poti invata decat din greselile tale. Din ale altora este greu. Si vor aparea si la noi profesionisti. Daca din chioscar poti ajunge fabricant de pateuri si dupa aia industrias, pe bursa mai trebuie sa si studiezi”, a mai spus Sima.

Capsunarii de azi, viitorii „jucatori” financiari

Potrivit presedintelui WBS, piata produselor financiare din Romania are si alte doua sanse – biciul Comunitatii Europene si „capsunarii”. „Cei 2-3 milioane de romani care lucreaza in strainatate vor intra pe bursa dupa ce vor termina de facut case, de cumparat masini si de aruncat cu banii pe fereastra. Dar vor intra ca investitori informati, avizati”, a adaugat Sima.
„Noi ne-am invatat sa cumparam alimente expirate, sa fim groapa de gunoi si asa suntem si in ceea ce priveste produsele financiare. Si spun asta pentru ca, de exemplu, fonduri pe care o banca straina le vinde in Romania au conditii mult mai proaste decat cele pe care le vinde in tara-mama”, a punctat in incheiere oficialul WBS.
Pe de alta parte, Cristian Sima a declarat ca incepand cu data de 1 ianuarie 2007 WBS va investi masiv si pe piata de capital din Romania, intrucat se asteapta dezvoltarea bursei autohtone, chiar daca nu in ritmul estimat de cei mai optimisti analisti.
Dupa 1 ianuarie 2007, orice societate de servicii de investitii financiare (SSIF) din Romania care este autorizata de catre Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM) va putea sa tranzactioneze si pe pietele externe. Dar, in acelasi timp, vor trebui sa indeplineasca anumite conditii. „Tot personalul – brokeri, control intern, control financiar etc. – va trebui autorizat si va trebui sa treaca examenele impuse de institutia care reglementeaza si supravegheaza piata pe care se doreste a se tranzactiona. Pe urma este vorba despre capitalizarea societatii respective”, a explicat Cristian Sima.

Cele mai citite

UEFA EURO 2024 a introdus o nouă politică. Se schimbă relația dintre arbitri și jucători pe teren

UEFA EURO 2024 a introdus o nouă politică pentru a îmbunătăți relația dintre arbitri și jucători pe teren, concentrându-se pe îmbunătățirea comunicării în jurul...

Un copil de 3 ani, adus la spital drogat cu canabis. Poliția a fost alertată de urgență

O fetiță de doar trei ani a fost adusă de urgență la Spitalul Județean Constanța și diagnosticată pozitiv cu canabis. Această situație alarmantă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă