Stati zi de zi peste program? Ajungeti acasa seara, tarziu, obosit si fara vlaga? Nu mai stiti daca astazi este vineri sau luni si va mirati cand aflati ca a venit din nou vacanta scolara? Daca da, atunci este timpul sa va reconsiderati prioritatile si sa va ganditi foarte serios la ceea ce, de fapt, vreti sa faceti in viata. si asta, pentru ca, asa cum spune si experta in resurse umane Mihaela Forgaciu, fiecare dintre noi, si nimeni altcineva, decide cat timp dintr-o zi aloca serviciului si cat familiei. "Multi gasesc explicatii sau vinovati referitor la tipul de nefericire cu care se confrunta. In fond, noi insine hotaram ce facem cu viata profesionala, cu cea personala si cat de bine le echilibram", considera Mihaela Forgaciu, vicepresedinte la compania Assess Finance, membra in HR Club.
Pericolul frustrarilor
Cei mai multi romani s-ar recunoaste in scenariul intocmit de Marian Manolache, managing partner la firma de resurse umane Skill Team: "Dupa o zi de munca, urmeaza o seara in care ne potolim foamea meselor sarite peste zi, suntem asediati de copii, pentru care, adeseori, simtim ca nu mai avem energie, pregatim in graba ziua ce urmeaza si, deseori, adormim cu televizorul deschis".
De la un astfel de stil de viata, atrage atentia expertul, se ajunge la frustrari, la neimpliniri. De aceea, daca va incadrati in scenariul de mai sus, trebuie sa incercati sa faceti ceva astfel incat sa echilibrati balanta viata personala–viata profesionala.
Stiti clar ce va doriti?
Pentru a reduce aceste diferente, spun expertii in resurse umane, angajatii trebuie sa gestioneze bine timpul si stresul zilnic, sa faca "time management" si "stress management" inainte sa ajunga la depresie, neincredere si robotizare. "Trebuie sa luati decizii care va conduc catre ceea ce va face cu adevarat fericit si implinit", sfatuieste Mihaela Forgaciu. Pentru asta, trebuie sa va cunoasteti foarte bine, sa stiti sa definiti foarte clar ceea ce vreti si ceea ce va implineste cu adevarat. De indata ce aceste lucruri va sunt foarte clare si foarte dorite, "drumul spre echilibru, armonie, implinire este foarte usor de gasit", mai spune Mihaela Forgaciu.
Alcatuiti-va un plan de bataie!
Primul pas care trebuie facut pentru echilibrarea balantei viata personala–viata profesionala este sa vreti asta. Al doilea pas este dat de alcatuirea unui plan, in care sa stabiliti exact ce aveti de facut. "Multumiti-va si cu pasi mici", spune Marian Manolache.
si incercati sa alocati timp de calitate fiecareia dintre cele doua ipostaze. "Ce inseamna asta? Sunt la job, inteleg ce am de facut, cum trebuie facut si fac. Creez, astfel, premisele unei influente favorabile carierei in zona familiala. Sunt in familie, ma bucur de asta in fiecare zi si fac ceea ce trebuie ca bucuria sa existe si maine. Creez in familie locul in care ma energizez pentru eforturile pe care le presupune cariera", explica Marian Manolache.
El subliniaza ca atitudinea este extrem de importanta si ca aceasta trebuie sa se dezvolte pe informatii si deprinderi corecte. "Invatati sa fiti parinte de calitate, partener de cuplu de calitate. Invatati sa va faceti jobul eficient. Nu este de ajuns sa vreti si sa faceti. Trebuie sa vedeti si daca rezultatul a ceea ce faceti este unul care va aduce bucurii", mai spune Marian Manolache.
Viata nu este doar la serviciu
Octavian Pantis, trainer & managing director la firma TMI Training and Consulting, spune ca astazi, spre deosebire de anii trecuti, tot mai multi angajati incep sa stie sa echilibreze balanta job-familie. Sunt tot mai multi oameni care iau foarte in serios viata in afara serviciului. "In anii ’90, cand in Romania era un capitalism salbatic, foarte multi angajati din multinationale ajungeau sa petreaca si cate 16 ore pe zi la serviciu. Acum, in general, incep sa se gandeasca la faptul ca ar trebui sa stea mai mult timp cu familia, cu copiii", este de parere Octavian Pantis.
El considera ca romanii au inceput sa inteleaga faptul ca nu este in regula sa stea o bona cu copilul zece ore pe zi, iar ei doar o ora si atunci sa fie obositi si stresati. Sunt multi angajati care au ajuns la un nivel de venituri care le permite un program mai flexibil si care incep sa se gandeasca la faptul ca au un salariu bunicel, dar ca trebuie sa-si traiasca si restul vietii, sa nu ajunga sa-i stie copiii din poze si sa-i vada doar in weekend. "Viata nu este numai ce se intampla la serviciu. Noi, la cursuri, spunem ca de mii de ani oamenii se intreaba daca exista viata dupa moarte. Intrebarea este insa daca exista viata inainte de moarte!", adauga trainerul Octavian Pantis.
Riscul "sclaviei"
Specialistii in resurse umane atentioneaza ca o viata dedicata doar serviciului poate induce o stare de depresie si nemultumire. "Este adevarat ca exista situatii in care devenim, fara sa vrem, sclavii unui job, din ratiuni materiale si pentru a aduce acasa un salariu bun, care este, de cele mai multe ori, insuficient. Dar aceasta captivitate nu face decat sa sporeasca depresia, nemultumirea si neincrederea in sine", spune Mihaela Forgaciu.
Petreceti timp de calitate acasa!
Daca vreti sa stati mai mult timp cu familia, cu copiii, daca vreti sa fiti un parinte de calitate, trebuie sa incepeti sa faceti ceva in acest sens. Pentru ca nu este de ajuns sa va doriti. "Astazi puteti sa va propuneti sa faceti asta doar cinci minute. Maine si in zilele urmatoare cotinuati, iar curand veti descoperi ca puteti si zece minute, chiar si o ora pe zi. Atentie! Trebuie sa fie o ora in care va aflati alaturi de copil si faceti ce trebuie, va jucati cu el in forme motivante pentru el in prezent si folositoare pentru viitorul lui: fara televizor, jocuri pe calculator ori gandul la treburile din bucatarie sau la referatul de maine", spune Marian Manolache, de la Skill Team, companie care dezvolta chiar un program dedicat special parintilor cu cariera si copiilor acestora – "Cum se te bucuri alaturi de copilul tau, continuandu-ti cariera si cum sa construiesti armonia si bucuria familiei tale".