10 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum sa aveti o relatie buna sef-subaltern

Cum sa aveti o relatie buna sef-subaltern

O relatie buna cu superiorul este un lucru esential pentru indeplinirea obiectivelor proprii si pentru succesul in cariera, asa ca, spun specialistii in resurse umane, pentru a reusi, trebuie sa urmati cateva reguli simple. "Trebuie sa fiti o persoana care impune respect si incredere din partea celor din jur. Foarte important este sa aveti o relatie cu seful din care sa invatati unul de la celalalt", spune Olga Botusan, membru in HR Club si manager de resurse umane la compania de asigurari Euroins Romania.

Incredere reciproca

Pe de o parte, un sef trebuie sa se poata baza pe faptul ca subalternii sai vor duce la indeplinire obiective si, pe de alta parte, angajatul trebuie sa aiba incredere deplina ca seful sau il va sprijini si il va ajuta sa invete.
Foarte importanta este si deschiderea. Zilnic, sub presiune, pot exista multe momente de nesiguranta, nervozitate, lipsa de informatii si de timp. "Daca nu exista deschiderea de a aborda aceste aspecte atunci cand apar, fara teama de repercusiuni, atunci relatia se altereaza si este greu de presupus ca se pot atinge obiective ambitioase", considera Madalina Radulescu, membru in HR Club, directorul general al MMM Consulting International, companie specializata in training in domeniul managementului.

Spuneti ce nu va convine!

Daca aveti parte de un sef care va streseaza foarte mult, nu trebuie sa disperati. Incercati doar sa intelegeti motivele care determina comportamentul sau (pana la urma si el este tot un angajat al companiei, care se confrunta cu aproximativ aceleasi situatii ca si dumneavoastra).
Oricat de greu vi se pare, este bine sa discutati cu el despre comportamentul sau si despre lucrurile pe care considerati ca trebuie sa le imbunatateasca pentru a avea o relatie eficienta. "Pentru mai multa obiectivitate intr-o astfel de discutie, este recomandat sa implicati si un reprezentant al departamentului de resurse umane", spune specialista Olga Botusan.
In practica, angajatii nu prea au curaj sa-i spuna sefului direct ca sunt suprasolicitati. Iar atunci cand o fac, sunt fie prea timizi, fie prea nervosi, motiv pentru care nu reusesc sa obtina efectul scontat. "In acest fel tensiunile se acumuleaza in timp, iar angajatul, de cele mai multe ori, isi cauta un alt loc de munca in care spera sa fie mai putin solicitat", atrage atentia psihologul Mihaela Zaharia.

Pentru superior
Folositi-va de calitatile de conducator

Expertii in resurse umane spun ca, pentru a nu cauza stres subalternilor, managerii ar trebui sa se foloseasca de calitatile lor de conducatori. "Asta inseamna sa dea feedback in timp real subalternilor privind sarcinile pe care le efectueaza, sa le laude performantele sau anumite aspecte din activitate, sa-i ajute sa-si stabileasca noi obiective la un nivel mai ridicat, urmand sa le asigure suport, incurajare si supervizare pe parcursul realizarii noului obiectiv", spune Mihaela Zaharia, membru in HR Club si psiholog la compania de traininguri Mind Master.

Cele mai citite

Lacrimi și aplauze pentru Mircea Diaconu. Va fi înmormântat cu onoruri militare

Mircea Diaconu a murit cu doar câteva zile, înainte de a împlini 75 de ani Sute de oameni au venit la Teatrul Nottara din București,...

Ionuț Moșteanu (USR): Există o majoritate la limită fără USR, dar partidele au promis o coaliție mai solidă

Partidele au reconfirmat decizia de a avea un candidat unic pentru alegerile prezidențiale din partea alianței proeuropene Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat marți...

Casa Albă: Dronele misterioase ce zboară în SUA „funcţionează legal şi într-o manieră autorizată”

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a asigurat luni, referitor la dronele şi aparatele zburătoare observate în nord-estul Statelor Unite, că "toate funcţionează...
Ultima oră
Pe aceeași temă