2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCum sa alegeti un arhitect

Cum sa alegeti un arhitect

Conditii. Tineti cont de tarifele, renumele acestuia, dar si de gradul de implicare.

Elementele care ar trebui sa va influenteze decizia de a colabora cu un anumit proiectant ar trebui sa fie reprezentate de portofoliile arhitectilor analizati, de seriozitate, dar si de numarul de angajati ai biroului respectiv de arhitectura, vechimea pe piata a acestuia si de tarife.
Gabriel Raicu, arhitect si general manager la CUB Architecture, spune ca "fiecare persoana care doreste sa-si construiasca o casa trebuie sa stie ca preluarea unui proiect arhitectonic de pe Internet sau din alte surse si materializarea lui in teren reprezinta furt intelectual, iar operatiunea este una riscanta".
El subliniaza ca certitudinea unei lucrari durabile si a unei constructii care sa respecte cu exactitate un plan arhitectonic nu poate fi oferita decat de colaborarea cu un proiectant, care supravegheaza si derularea proiectului, cel putin in anumite faze ale acestuia. "Optional, clientii pot solicita, contra cost, prezenta arhitectului pe santier si in afara etapelor in care aceasta este obligatorie prin contract sau prin reglementarile Inspectoratului de Stat in Constructii", mai spune Gabriel Raicu.

Respectarea planului, importanta
In opinia lui Florin Dragomirescu, manager al Luxury Imob. Invest, atunci cand o persoana se afla in cautarea unui arhitect care sa-i proiecteze casa, aceasta ar trebui sa fie foarte atenta la gradul de implicare a proiectantului in derularea completa a constructiei si nu numai la portofoliul de clienti anteriori sau la imaginile caselor ridicate in trecut dupa planurile sale. "Nimeni nu vrea sa riste ca locuinta construita sa sufere avarii din pricina unei executii care nu urmeaza cu strictete ceea ce arhitectul a specificat in plan", spune consultantul imobiliar.
Cezar Filip, consultant in constructii si amenajari interioare, subscrie aceleiasi opinii si ii sfatuieste pe cei care decid sa-si construiasca o locuinta sa incheie cu biroul de arhitectura un contract care sa specifice si servicii conexe din partea proiectantului, "chiar daca acest lucru presupune costuri suplimentare". El adauga ca un proiect terminat cu succes este acela in care fiecare isi "face bine treaba", iar comunicarea dintre arhitect, echipa de constructii si subcontractori este una permanenta si eficienta.

Intre 22 si 27 euro/mp
Pretul mediu platit de un client arhitectului se situeaza intre 22 si 27 de euro/mp, dar acesta poate fi mai mic in cazul proiectelor de anvergura. De asemenea, optional, contra cost, clientul poate solicita biroului de arhitectura sa se ocupe si de studiile geodezice sau de partea de avizare. Pentru prezenta la cerere pe santier a proiectantului, clientul va scoate din buzunar aproximativ 95 de euro pentru 50 de minute.
Sursa: Gabriel Raicu, arhitect

Cele mai citite

Sănătatea intestinală la superlativ: Mihaela Bilic dezvăluie secretul

Bilic recomandă consumul regulat al unui acid gras, care susține sănătatea mucoasei intestinale În sezonul rece, nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra importanței sănătății intestinale...

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...

Parlamentul României alocă peste 3 milioane de lei pentru asigurări auto și mentenanța sălilor de plen

Modalitatea de atribuire a contractelor de achiziții publice este prin licitație deschisă, online Cele două camere ale Parlamentului României au anunțat achiziții importante pentru servicii...
Ultima oră
Pe aceeași temă