5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum ratează România un plus de 3,8% la creşterea PIB

Cum ratează România un plus de 3,8% la creşterea PIB

Un raport al Senatului francez vorbeşte de persistenţa practicilor „frauduloase” în absorbţia fondurilor UE. În pofida unei rate extrem de reduse a absorbţiei banilor, Ministerul Afacerilor Europene cere Comisiei Europene pentru 2014-2020 chiar mai mulţi bani decât pentru actualul exerciţiu.

 

Lipsită de experienţă şi de capacităţi administrative şi judiciare, cu o persistenţă a practicilor frauduloase la atragerea fondurilor UE, incapabilă să folosească banii pentru creşterea sa economică. Aşa este descrisă România, alături de Bulgaria,  într-un raport recent al Comisiei de Afaceri Externe a Senatului francez, apărut luni pe site-ul de internet Euractiv.ro.

Potrivit raportului semnat de cinci senatori francezi, România a reuşit să absoarbă, până în ianuarie 2012, doar 4% din fondurile alocate de UE, în timp ce rata de absorbţie a Bulgariei a fost de 19%, în aceeaşi perioadă.

2012/09/04//255096-10garantie1.jpg

„Sunt cele mai reduse rate de absorbţie în rândul celor 27 de state membre”, scriu senatorii francezi.

Aceştia arată că fondurile structurale şi de coeziune alocate României puteau creşte produsul intern brut cu 3,8% (9% în cazul Bulgariei), dacă ar fi fost folosite integral.

Inabilitatea folosirii fondurilor UE este cauzată de „lipsa de experienţă”, „lipsa capacităţii administrative şi judiciare”, de persistenţa „practicilor frauduloase” şi de constrângerile legate de cofinanţare.

„Comisia a fost de acord recent ca rata de cofinanţare să fie schimbată de la 15% la 5% pentru România şi Bulgaria”, scriu ei.

Senatorii notează că pentru bugetul 2014-2020 România şi Bulgaria cer o majorare de 25% a fondurilor de coeziune alocate.

„Dificultatea absorbţiei fondurilor europene în cazul României şi Bulgariei arată că, în reconstrucţia unui stat, totul se petrece în avans: din cauză că domnia legii nu a fost realizată, mecanismele administrative şi judiciare rămân slabe, iar fondurile sunt prost absorbite. Şi, atât timp cât sunt slab absorbite, nu vor aduce rezultatele aşteptate”, adaugă autorii.

Senatorii afirmă că mai mulţi interlocutori le-au spus că, fără presiunea Comisiei, progresele nu ar fi fost atât de rapide.

MAEur vrea o creştere a alocării de 34%

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) Răzvan Cotovelea a declarat, luni, că România nu va fi dezavantajată în următoarea perioadă financiară, 2014-2020, când ar putea să-i fie alocată de către UE o sumă cuprinsă între 40 şi 47 de miliarde de euro. Coţovelea a participat la sfârşitul săptămânii trecute la o reuniune privind alocările de fonduri nerambursabile pentru perioada 2014-2020.

În exerciţiul financiar actual, anume 2077-2013, România beneficiază de 35 miliarde de euro. Deşi rata absorbţiei era la începutul anului de doar 4% (14% dacă se iau în considerare facturile trimise CE, nu doar banii plătiţi efectiv de Comisie), MAEur, prin vocea ministrului Leonard Orban, susţine că sunt şanse ca până la finele lui 2015 (când se încheie perioada în care absorbţia e posibilă) rata să crească la 75%. Deoarece rata absorbţiei este foarte mică, CE ia în calcul posibilitatea ca România să nu primească sume în creştere. Potrivit ministrului Leonard Orban,  România a respins în negocieri orice legătură între rata de absorbţie actuală şi alocările viitoare. Un acord privitor la alocările cuvenite statelor pentru 2014-2020 va fi adoptat cel târziu în primul trimestru al anului viitor.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...
Ultima oră
Pe aceeași temă