Alternativa. Romanii care nu-si pot achizitiona o locuinta la preturile de pe piata rezidentiala pot insa sa-si cumpere, cu bani mai putini, o casa de tip american.
Preturile locuintelor din ansamblurile rezidentiale se mentin, inca, la un nivel inaccesibil pentru multi dintre cei care-si doresc o casa noua. Una dintre alternativele de pe piata este reprezentata de modelele de case americane, a caror constructie presupune costuri mai mici cu aproximativ 50% fata de apartamentele din blocurile rezidentiale.
Casele pe structura de lemn au aparut din dorinta omului de a construi rapid si eficient locuinte prietenoase si durabile in timp. Gheorghe Ilie, managerul unei firme bucurestene care activeaza de patru ani pe piata de profil din Romania, considera ca acest tip de constructie este foarte raspandit la nivel mondial si prezinta o serie de avantaje.
"La capitolul avantaje putem enumera: casele din lemn se pot executa in orice anotimp; timpul necesar constructiei unei case la cheie este de maxim 100 zile lucratoare; lemnul este un excelent izolator termic, rezistenta pe care o opune trecerii unui flux termic este de 300 de ori mai mare decat a otelului si de zece ori mai mare decat a betonului", spune Gheorghe Ilie.
Rezistenta si protectie
Managerul firmei bucurestene afirma ca acest tip de case pe structura de lemn cu pereti tip "sandwich" asigura un consum redus de energie pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna si racirea pe timp de vara. Lemnul este un material elastic ce asigura rezistenta constructiei la seisme cu magnitudine de peste opt grade pe scara Richter.
Gheorghe Ilie subliniaza faptul ca durabilitatea respectivei constructii este mare "in conditiile in care se asigura protectie impotriva focului si putrezirii, in timp ce peretii tip ‹‹sandwich›› ofera o foarte buna izolatie termica si fonica".
Constructorul de case americane mai spune ca, in ciuda prejudecatilor manifestate inca de o parte a potentialilor clienti romani, durabilitatea constructiei a fost dovedita in timp.
Concurenta pentru zona rezidentiala
Cei interesati de astfel de case beneficiaza de oferte de pret cu mult mai mici decat cele din zona ansamblurilor rezidentiale. Astfel, pentru o constructie la rosu, clientul va plati 1.392 lei/mp pe suprafata construita desfasurata, iar pentru constructia la cheie pretul este de 1.659 lei/mp. Pentru terasele acoperite complet finisate, cumparatorii vor plati 995 lei/mp pe suprafata construita, in timp ce pentru terasele neacoperite, clientul va suporta un pret de 810 lei/mp.
Gheorghe Ilie spune ca toate preturile sunt exprimate in lei (RON) si includ TVA, iar termenul de executie este de 100 zile lucratoare de la obtinerea autorizatiei de constructie. Platile se efectueaza pe faze de lucrari: prima faza – proiectare; a doua faza – 40% avans constructie, cuprinde fundatie ± kit montaj; faza a treia – 40 %, cuprinde inchideri exterioare, interioare, instalatii termice, sanitare, electrice; cea de a patra faza – 20%, finisaje.
Locuinta de viitor
Cezar Filip, expert in constructii si amenajari interioare, precizeaza ca "acest tip de constructie, specific SUA, Canadei si nu numai, si-a dovedit in timp avantajele". "Este o constructie usor de executat, intr-un timp relativ scurt, care presupune costuri mult mai mici decat un apartament intr-un bloc nou, adauga expertul. Astfel, in viitor, aceste constructii ar putea deveni tot mai interesante pentru clientii care isi doresc o casa pe pamant, sigura si cu costuri de intretinere relativ mici", concluzioneaza Cezar Filip.
Materiale rezistente
Fundatia unei astfel de case este executata din beton armat in cofraje amvic (cofraje din polistiren expandat) ce asigura, pe langa rezistenta, si izolare termica. Pardoseala reprezinta grinzi de lemn peste fundatie, prinderi metalice speciale ce fixeaza grinzile de fundatie, panouri OSB, polistiren extrudat, sapa usoara. Peretii din structura de rezistenta sunt din lemn cu prinderi metalice ranforsate si cuie speciale, polistiren expandat, OSB, dulap de lemn, vata minerala, structura metalica pentru gips carton si gips carton.