Roxana Gavrila, Head of Communication and Marketing Department Credit Team, precizeaza ca romanii sunt interesati de obtinerea creditelor cu garantie la banci din strainatate, insa "posibilitatea accesarii lor este destul de redusa". Ea precizeaza ca acordarea creditului depinde de eligibilitatea veniturilor si de garantia adusa, care poate fi constituita si dintr-un mix de garantii. Insa, conform legislatiei internationale in vigoare, "daca se aduce o garantie imobiliara, aceasta trebuie sa se afle pe teritoriul tarii bancii finantatoare".
Aceasta prevedere se aplica si cetatenilor romani care doresc achizitia unui imobil in alta tara, prin obtinerea unui credit in Romania.
"Trebuie retinut faptul ca, desi costurile creditelor obtinute in alte tari sunt mai reduse, procentul de aprobare pentru cererile garantate inaintate de cetatenii romani este mai mare daca apeleaza la sistemul bancar romanesc", adauga Roxana Gavrila. Intr-un sistem bancar strain, procesul de analiza este mai rigid, istoricul relatiei cu bancile este considerat ca atare, iar eventualele diferente de tipare in comportamentul populatiei pot contribui la respingerea solicitarii. "De exemplu, analiza unui dosar de credit garantat va tine cont, in Romania, de faptul ca romanul este dispus sa consume mai putin, lunar, intaietate avand plata ratei pentru casa achizitionata prin credit. In timp ce, in majoritatea tarilor occidentale, acest tipar comportamental nu se aplica", a mai subliniat reprezentantul Credit Team.
Cat priveste documentatia necesara, aceasta depinde de fiecare institutie bancara si de sistemul bancar national din care face parte aceasta. Ca documentatie minima obligatorie, avem acte care atesta veniturile si documentele legate de garantia adusa. In plus, vor exista costuri aferente traducerii si legalizarii documentelor, daca ele nu pot fi eliberate direct in limba statului unde s-a depus cererea de credit.
Din experienta de broker de credite a companiei pe care o reprezinta, Roxana Gavrila marturiseste ca "numarul de cetateni romani interesati de obtinerea unui credit prin intermediul unui sistem bancar din alta tara este redus, tinand cont de conditiile de eligibilitate expuse".
Retinere
Roxana Gavrila spune ca firma sa are de gand, in cursul acestui an, sa-si extinda activitatea si sa faciliteze accesul romanilor la creditele din portofoliile bancilor din strainatate.
In schimb, Ramona Barbu, director executiv al DBSol Bucuresti, afirma ca aproximativ 0,5% dintre clientii companiei sale au manifestat interes fata de accesarea de credite la banci din strainatate, dar "gradul mic de interes se datoreaza faptului ca romanii se gandesc la consecinte si la costurile totale ale respectivului credit".
Justificare
Raluca Simu, broker al companiei de consultanta Pro Credite Bucuresti, afirma ca lipsa de interes a romanilor pentru contractarea de credite in strainatate are ca motivatie o slaba informare a acestora privind avantajele respectivelor credite. Brokerul considera ca bancile din strainatate au conditii mai usoare de acordare a creditelor.