O atitudine pozitiva, o buna strategie de prezentare personala si un CV bine pus la punct sunt esentiale.
Primul pas in strategia obtinerii postului la care visati este sa va ganditi daca intr-adevar stiti ce va doriti. Expertii spun ca trebuie sa va cunoasteti obiectivele si sa aflati ce va motiveaza cu adevarat. "Sa fie banii, statutul, mediul mai bun de munca sau o noua provocare?", exemplifica Sarah Berry, consultant in cariera, citata de editia online a publicatiei britanice "The Times".
Redactati-va corect CV-ul
Specialistii spun ca modul in care va scrieti CV-ul este foarte important. "Pe mine ma plictisesc cele care sunt pline de liste intregi de calitati. Aceste CV-uri nu au un mesaj puternic", spune Nicky Winch, manager de recrutare al companiei de consultanta Capgemini, citat de editia online a ziarului "The Times".
De aceeasi parere este si Roxana Dobrescu, specialista in resurse umane la Xerox Romania si Republica Moldova: "Nu copiati diferite «retete», nu utilizati un format doar pentru ca stiti ca atrage mai mult atentia".
Axati-va pe un domeniu
Nu trimiteti CV-uri in nestire, la foarte multe companii, pentru orice post, in speranta ca poate cineva va va chema la interviu. Managerul de recrutare Nicky Winch intalneste sute de situatii in care candidatii sunt nepotriviti pentru joburile la care aplica. "Fiti sigur ca va incadrati in criteriile postului pentru care aplicati", atrage atentia acesta.
De aceeasi parere este si Tom Hadley, director de relatii externe la compania Recruitment and Employment Confederation: "Aplicati numai la joburile la care aveti sanse reale". In cazul in care candidati la joburi mai "inalte" trebuie sa aveti argumente solide care sa va inlocuiasca lipsa de experienta.
In plus, cand aplicati pentru un job, spune Roxana Dobrescu, "este bine sa luati in calcul atat renumele si istoricul companiei, cat si cultura organizationala, posibilitatile de dezvoltare, pachetul salarial si compatibilitatea cu viitorul sef".
Nu neglijati reteaua de prieteni
Mergeti pe regula "cu cat mai multe cunostinte, cu atat mai multe oportunitati". Incercati sa profitati de fiecare intalnire, conferinta sau seminar la care participati, pentru a va face cunoscute dorintele.
"Nu este vorba nicidecum de «pile» care sa asigure intrarea intr-o anumita companie, ci doar de recomandari, de la cunostinte care pot garanta intr-o anumita masura pentru competentele dumneavoastra", explica Roxana Dobrescu.
Puteti profita si de politica anumitor firme care recruteaza prin intermediul angajatilor. "Exista multe companii care folosesc astfel de scheme de recrutare. Firma noastra ii recompenseaza pe angajatii care aduc in cadrul ei noi talente", explica, pentru "The Times", Nicky Winch.
Rabdare si perseverenta
Pe piata fortei de munca sunt zilnic publicate diferite joburi. Pentru a gasi postul potrivit pentru dumneavoastra este indicat sa aveti rabdare in selectie si sa luati in considerare toate ofertele.
Specialistii estimeaza ca pentru a obtine un post pe care vi-l doriti cu adevarat pot fi necesare sase luni. "Trebuie sa faceti in fiecare zi ceva in sprijinul cautarii unui nou job", considera Sarah Berry.
Cu optimism, inainte!
Un alt pas important in obtinerea unui nou job este adoptarea unei atitudini mai optimiste si cererea feed-back-ului. "Optimismul va va ajuta sa fiti perceput ca o persoana pregatita sa se integreze intr-o noua colectivitate", explica Mihaela Scarlat, consultant la Advice Houman Resources.
In cazul in care nu ati fost selectat pentru job, sunati recrutorul si intrebati-l de ce. Luati in considerare motivele expuse de acesta pentru atitudinea pe care o veti aborda in viitor.