1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024

Cum deveniti politist

In intreaga tara sunt disponibile 1.200 de posturi. Candidatii pot veni direct din "civilie". Ei trebuie sa treaca de un concurs cu trei probe.

Adrenalina la cote maxime, zile pline de actiune si suspans, cu infractori prinsi in flagrant, interventii in forta, razii si urmariri ca-n filme. Acestea sunt principalele motivatii ale tinerilor pentru alegerea unei cariere in politie. In plus, stabilitatea jobului constituie, in ultima vreme, un argument tot mai solid pentru dorinta de a purta uniforma de politist.
Tudor V. (23 de ani, din Bucuresti) va candida pentru unul dintre cele 450 de posturi de agent scoase la concurs, la nivelul municipiului Bucuresti. Este foarte bucuros de aceasta sansa si convins ca va trece cu succes de toate probele. "Vreau sa fiu agent pentru ca imi place actiunea. Nu-mi doresc sa fiu un hartogar, ci sa fiu mereu in priza. Cred ca, daca iti faci treaba bine, poti avansa rapid. Mi se pare fantastic sa poti intra in politie direct din «civilie»", este convins Tudor, caruia nu prea-i pasa ca la inceput va avea un salariu destul de modest – in jur de 1.100 de lei. "E firesc sa ai un salariu mai mic la inceput. Dar cred ca in cativa ani creste", spune Tudor. si are dreptate: in doi ani, leafa poate ajunge la 1.800 de lei, cu tot cu sporuri.

"Stai! Politia! Culcat! Pe burta, acum!"
Tot pasiunea i-a indemnat si pe tinerii Loredana Diaconescu si Ionut Ghita (22 de ani) sa devina agenti la Sectia 1 Politie din Bucuresti. Ei spun ca secretul meseriei consta in placerea de a lucra. "Mie imi place mult ceea ce fac. De altfel, am si convins cativa prieteni sa aleaga o cariera in politie", spune Ionut Ghita. Tanarul agent, la fel ca si colega lui, a pornit pe acest drum imediat dupa liceu. Ei au urmat scoala de agenti de politie "Vasile Lascar", de la Campina, dupa care au dat examen de intrare in politie si au reusit. Loredana este la Relatii cu publicul, iar Ionut la Ordine publica. "Trebuie sa ai rabdare, sa fii calm si sa stii sa vorbesti cu oamenii, sa-i asculti", spune tanara, studenta in anul III la Drept si in anul II la Psihologie, despre jobul ei. Slujba lui Ionut (si el student, in anul IV, la Drept) este mai palpitanta, dar si mai riscanta. "Merg in patrulare, particip la diverse actiuni si razii", spune el.

Tanarul agent a avut ocazia chiar sa prinda un hot in timp ce spargea o masina. El si colegul lui patrulau in zona Floreasca si au observat o persoana care parea suspecta (avea un fular mare si o caciula trasa bine pe ochi, asa ca nu i se vedea prea mult din fata, si s-a mai si uitat lung dupa ei). "Am decis sa urmarim barbatul. Dintr-o data, s-a oprit in dreptul unei masini si a spart geamul unei portiere cu cotul, a intrat cu aproape jumatate de corp in autoturism si a luat un GPS. Apoi s-a intors, s-a asigurat ca nu este urmarit si a plecat in pas ceva mai vioi. Noi am continuat, prudent, sa-l urmarim. Ne-am apropiat mai mult, a urmat «Stai! Politia! Culcat! Pe burta, acum!», dupa care l-am imobilizat si incatusat", povesteste, cu entuziasm si mandrie, agentul Ionut Ghita. El subliniaza ca pentru munca pe teren este obligatoriu sa stii sa lucrezi in echipa, pentru a te sincroniza perfect cu partenerul.

Inscrierile se fac pana pe 10 aprilie
Politia Romana are disponibile 1.200 de posturi pentru politisti pentru "structurile de ordine si siguranta publica" (60 pentru femei). Practic, ei vor lucra la Ordine publica, Transporturi si Rutiera. Cei care doresc sa imbrace uniforma de politist trebuie sa se inscrie la concurs pana pe 10 aprilie si sa sustina un concurs, ce se va derula in perioada 27 aprilie–15 mai. Acesta va consta in trei probe: evaluarea performantei fizice, test scris pentru verificarea cunostintelor si interviu. Pot participa la concurs doar cei care au trecut de examenul medical si de testarea psihologica (ambele trebuie efectuate pana pe 24 aprilie).

"Cei admisi vor beneficia de o perioada de tutela timp de sase luni. In acest interval, ei vor fi avea alaturi politisti cu experienta, de la care vor invata. Dupa acest interval vor sustine un examen. Doar cei care vor obtine calificativul «corespunzator» vor ramane", explica Sorin Dragomir, seful Serviciului de ordine Publica de la Politia Capitalei.
La mijlocul anului, politia va proceda la o alta serie de recrutari, pentru incadrarea a inca 800 de agenti de politie (tot pentru structurile de ordine si siguranta publica).

Profilul candidatului
La concurs pot participa persoanele de peste 18 ani, care au cetatenie romana si domiciliul in Romania. Candidatii trebuie sa stie limba romana (scris si vorbit), sa fie sanatosi si sa nu aiba antecedente penale sau sa nu fie in curs de urmarire penala ori de judecata pentru savarsirea de infractiuni (cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea). Totodata, nu trebuie sa fi fost destituiti dintr-o functie publica in ultimii sapte ani si sa fi desfasurat activitati de politie politica. Alte cerinte tin de studii (absolvirea de liceu, cu diploma de bacalaureat), comportament (corespunzator cerintelor de conduita admise si practicate in societate) si inaltime (minimum 1,75 m barbatii si 1,70 m femeile), detinerea permisului de conducere (categoria "B", in masura in care aceasta conditie este indispensabila indeplinirii atributiilor de serviciu).

Cum trebuie procedat
Pentru depunerea actelor, candidatii trebuie sa se adreseze Serviciului management resurse umane de la unitatea de politie pentru care aplica.
Mai multe detalii se pot afla  accesand www.politiaromana.ro, sectiunea "unitati teritoriale" unde exista linkurile necesare pentru fiecare judet.

JOBURI
Numarul de locuri disponibile in fiecare judet
Unitate    Total posturi    BarbaTi    Femei
DGPM Bucuresti    450    420    30
IJP Alba    20    20    –
IJP Bacau    70    67    3
IJP Bistrita-Nasaud    20    17    3
IJP Botosani    50    47    3
IJP Brasov    10    10    –
IJP Braila    10    10    –
IJP Buzau    10    10    –
IJP Caras-Severin    30    27    3
IJP Calarasi    30    30    –
IJP Cluj    30    30    –
IJP Constanta    30    27    3
IJP Dambovita    10    10    –
IJP Galati    25    25    –
IJP Harghita    20    17    3
IJP Hunedoara    15    15    –
IJP Ialomita    20    20    –
IJP Iasi    70    67    3
IJP Ilfov    30    30    –
IJP Mures    25    25    –
IJP Neamt    20    20    –
IJP Prahova    30    30    –
IJP Satu-Mare    35    31    4
IJP Salaj    20    20    –
IJP Sibiu    40    37    3
IJP Suceava    20    20    –
IJP Teleorman    10    8    2
IJP Tulcea    20    20    –
IJP Vaslui    20    20    –
IJP Valcea    10    10    –
Total    1.200    1.140    60

Cele mai citite

Guvernul suplimentează bugetul pentru pensii cu 1,6 miliarde de lei

Fără această majorare de buget, plata pensiilor pentru luna decembrie ar fi afectată, iar drepturile pensionarilor, nu ar putea fi respectate integral Guvernul a prezentat...

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...

Veste proastă pentru Kosovo! TAS nu consideră cazul România – Kosovo legat de rasism

Decizia UEFA de a acorda victoria României la masa verde a provocat nemulțumiri în tabăra kosovară, însă un expert TAS susține că acuzațiile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă