10.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCu impozit forfetar sau fără?

Cu impozit forfetar sau fără?

Guvernul Ponta intenţionează introducerea unui nou impozit pentru serviciile din turism, dar hotelierii şi proprietarii de pensiuni privesc ideea cu scepticism.

Premierul Victor Ponta a anunţat recent că a convenit cu ministrul pentru IMM-uri şi Turism, Maria Grapini, introducerea unui impozit forfetar la servicii. Decizia Cabinetului Ponta vine la aproape doi ani de când Guvernul Boc a hotărât să renunţe la impozitul minim aplicat companiilor şi a analizat varianta introducerii unui impozit forfetar. La vremea respectivă, Executivul a renunţat la idee, invocând dificultăţi legate de administrarea unui asemenea sistem. Prin urmare, cum văd acum investitorii din turism planurile lui Victor Ponta?

Preşedintele Patronatului Hotelierilor din Mamaia, Nicolae Bucovală, spune că, în principiu, este de acord cu plata unui impozit forfetar. Să se implementeze însă un sistem ca în Occident, spune el, amintind că hotelierii au mai plătit un fel de impozit forfetar anii trecuţi, care nu era însă decât impozit minim. Bucovală avertizează că trebuie avut în vedere că în România există mai multe tipuri de turism, de la cel de pe litoral, la balnear şi montan, de exemplu, şi lucrurile trebuie tratate diferenţiat. „Nu putem vorbi la general. Dacă mie îmi pune o sută de lei pe cameră şi am un hotel de 200 de camere, e OK, plătesc 20.000 de lei şi «la revedere». În felul ăasta colectarea e mult mai corectă”, a spus şeful hotelierilor din Mamaia. „Dacă fac aceeaşi chestie pe care a făcut-o Boc, nu o putem saluta. Suntem pentru impozitul forfetar, dar în sistem occidental, ca în Anglia”.

„Este o idee bună, dar cu un amendament esenţial: valoarea lui”, precizează şi Tănase Barde, hotelier din sudul litoralului. În opinia sa, în funcţie de valoarea impozitului, această idee foarte bună se poate transforma într-una foarte proastă. Barde consideră că principalele criterii care ar trebui luate în consideraţie la stabilirea valorii impozitului sunt locaţia şi istoricul gradului de ocupare al unităţii pe ultimii ani. Cu toate însă că este o prevedere care îi priveşte, nimeni nu a vorbit până acum despre ea cu hotelierii. La nivelul Asociaţiei de Promovare Litoral Delta Dunării nu există un punct de vedere închegat asupra impozitului forfetar. Preşedintele Corina Martin spune că încă lipsesc date despre cum s-ar aplica un astfel de impozit, dar atrage atenţia că mai important decât acest impozit forfetar este turismul la negru.

„La hotelurile mari nu se pune problema unui impozit forfetar. Probabil se gândesc la pensiunile mici, şi dacă e vorba despre ele avem o problemă, pentru că foarte multe sunt nedeclarate. În primul rând trebuie clarificată problema lor, altfel se introduce un impozit tot pentru cei care plătesc. Problema mea cea mai mare e că în turism există o zonă de negru pe care statul nu o vede şi nu o sancţionează. Nu asta e prima soluţie de care avem nevoie”, subliniază Martin. Aceasta dă ca exemplu cazul unui hotel din zona Bran-Moeciu, care îşi plăteşte taxele şi impozitele, dar care este în insolvenţă din cauza numeroaselor pensiuni din zonă care practică turismul la negru. „Statul trebuie să ia măsuri urgente pentru scoaterea la alb a micilor afaceri din turism. Personal sunt de acord cu acest impozit forfetar, şi mulţi colegi m-au criticat poate, dar trebuie să plătim toţi”, a conchis Corina Martin.

„Este absurd”

În zona de vest a ţării, cei mai mulţi se tem că forfetarul ar dăuna sectorului turistic. Preşedintele Fundaţiei Pro West, Emil Aluaş, care promovează turismul transilvan în SUA, crede că ideea este nerealistă: „Guvernul ar trebui să lase piaţa să funcţioneze, să lase oamenii de afaceri să facă profit”. La rândul său, Viorel Pleşa, preşedintele Asociaţiei Pelaghia, care promovează turismul în zona Mărişelului, afirmă că „viitorul turismului depinde de sumele care vor fi vehiculate. Dacă vorbim de mii de lei pentru fiecare trimestru, foarte multe pensiuni vor muri. Introducerea impozitului forfetar nu are cum să fie un lucru bun. Dacă vor să ajute turismul, ar trebui să scadă TVA la 9% pentru toate serviciile turistice, nu doar pentru cazare. Este absurd să tai o factură cu TVA de 9% pentru cazare şi una normală pentru masă”.

Profesorul Vasile Mureşan, şeful unui grup care deţine două pensiuni, dar şi pârtii de schi, este mai radical. „Este o hoţie! Adică, poţi să nu ai nici un venit şi să plăteşti impozit. Să luăm cazul unui start-up. Sunt multe astfel de firme care au fost create pentru a atrage bani europeni. Nu ai venituri în perioada în care aştepţi să semnezi contractul pentru fondurile europene şi nici în perioada de implementare, pentru că atunci faci investiţii şi nu produci venituri, dar trebuie să plăteşti impozit! Este absurd!”  

Cele mai citite

Românii norocoși de Revelion: Premii de sute de mii de lei câștigate la Loto

Tragerile Speciale Loto au adus câștiguri importante pentru jucători din Beclean, Piatra-Neamț și online. Loteria Română a marcat trecerea în noul an cu Tragerile Speciale...

Bitcoin a depășit în 2024 valoarea de 100.000 de dolari: Predicțiile experților pentru 2025

Bitcoin a încheiat anul 2024 în forță, atingând un maxim istoric de peste 100.000 de dolari în luna decembrie. A fost un moment de referință...

Ford va rechema 20.000 de SUV-uri hibrid, din cauza problemelor legate de baterie

Rechemarea include anumite vehicule Ford Escape și de lux Lincoln Corsair, modele din 2020 până în 2024 Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă