Iata ca a venit si vremea analizelor sezonului estival de pe litoralul romanesc. In acest an nu au mai fost inundatii si nici spectrul gripei aviare nu a umbrit cu nimic cerul albastru si soarele torid care a parjolit coasta romaneasca a Marii Negre, iar apa a fost calda cu curenti blanzi. Deci au existat toate premisele pentru o vacanta la mare reusita. Teoretic. Practic a fost un dezastru, pe care autoritatile incearca sa-l mascheze printr-o manevra de genul „bagat gunoiul sub covor”.
Turistii straini au ocolit Romania
Daca anul trecut au fost ceva mai putini turisti decat in 2004, iata ca anul acesta s-a inregistrat un record negativ. Conform datelor puse la dispozitie de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), numarul turistilor straini prezenti pe litoral a scazut cu 50 la suta in 2006 comparativ cu 2005. Si de ce sa ne miram?! Ce le putea oferi „croazeta” romaneasca?! Preturi mari, servicii „schioape”, plaje murdare, infrastructura rutiera „stirba”, oferta de agrement saraca facuta „dupa ureche”.
Explicatiile date de specialisti sunt ciunte. Spre exemplu, din datele ANAT reiese ca 50.000 de turisti straini si-au petrecut vacanta pe litoralul romanesc in 2006 fata de 100.000 de turisti in 2005. Iar explicatia, data de Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT, a fost: „Scaderea a fost determinata in special de retragerea turistilor germani si scandinavi adusi de tour-operatorul TUI, din cauza gripei aviare si mai ales a problemei concesionarii plajelor. Daca in 2005 TUI a adus circa 25.000 de turisti pe litoral, numarul acestora a scazut la doar 4.000 in 2006”. Si atat, fara sa se spuna nimic despre tarifele exorbitante pe care le-au perceput anul acesta hotelierii, in comparatie cu cele propuse de colegii lor din alte tari mai apropiate sau mai departate de Romania, de calitatea serviciilor sau de posibilitatile de agrement. Si cum optimismul neaos nu „moare” niciodata, iata ca pentru anul viitor se intrevede o raza de speranta. Situatia ar putea fi salvata in anii viitori de „turistii din Federatia Rusa, Belarus, Moldova si Ucraina, care sunt tot mai interesati sa-si petreaca concediile estivale pe litoralul romanesc”. Explicatia la aceasta afirmatie urmeaza descumpanitoare. „Acesti turisti sunt tot mai interesati de Romania si pentru ca este destul de ieftin si pentru ca litoralul bulgaresc este destul de departe”, a incheiat explicatia Traian Badulescu. Si pentru ca probabil nu a vorbit personal cu nici un turist din aceste tari, putem sa-l informam noi ca, pana cand litoralul romanesc nu se va „pune pe picioare”, nu vor mai veni nici macar vecinii nostri din Republica Moldova.
Romanii au preferat turismul „la negru”
In ceea ce priveste „vacanta la mare” a romanilor, situatia contine nuante notabile. Teoretic romanii au fost pe litoral, dar: majoritatea s-au dus in week-end si, daca au stat la hotel, le-au ales pe cele mai ieftine sau cei mai multi au ales sa se cazeze la gazde. Federatia Patronatelor din Turism (FPT) considera ca 2006 a fost un an mai bun decat 2005. „Din datele primite de noi de la Statistica reiese ca numarul turistilor romani care au ajuns pe litoral in acest an a crescut cu 5% fata de anul precedent, a afirmat Dragos Raducan, director executiv al FPT. Este adevarat ca in perioada mai-iulie statiunile au fost aproape pustii, inregistrandu-se o scadere a numarului de turisti romani de 20-30% fata de 2005, dar de la mijlocul lunii iulie si pana in septembrie situatia s-a schimbat”. De asemenea, Dragos Raducan accepta faptul ca in acest an preponderant a fost turismul de week-end, cu cazari la particulari, adaugand in schimb ca „aceasta situatie nu a ajutat cu nimic economia nationala, avand in vedere ca asa-zisele gazde nu sunt platitoare de taxe si impozite”.
Si ca si cum nu ar fi fost suficient faptul ca turismul romanesc de litoral risca sa intre in colaps, Autoritatea Nationala pentru Turism, forul tutelar al industriei vacantelor, a ramas fara „carmaci”, respectiv fara presedintele Ovidiu Iuliu Marian, care, dupa ce a injurat bine domeniul pe care-l „pastorea”, inclusiv pe hotelierii de pe litoral, si-a dat demisia, in plin sezon si in plin scandal al situatiei inregistrate pe „croazeta” romaneasca.