22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza tempereaza asteptarile gestionarilor de pensii

Criza tempereaza asteptarile gestionarilor de pensii

Administratorii fondurilor de pensii obligatorii ar putea incasa in 2009 cu 23% mai putin decat estimarile proprii, din cauza concedierilor si neplatirii contributiilor.

Fondurile de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II) ar putea primi anul acesta contributii de 1,3 miliarde lei, cu aproape 400 milioane lei mai putin decat estimau recent principalii jucatori din piata, deoarece cresterile salariale din 2009 vor fi compensate de concedieri, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In 2008, Casa Nationala de Pensii (CNPAS) a virat in medie 103 milioane lei lunar catre fondurile de pe pilonul II, reprezentand 2% din veniturile lunare brute ale participantilor la sistem. Conform legii, de la 1 ianuarie 2009, contributiile catre pilonul II vor creste cu 0,5 puncte, pana la 2,5% din veniturile brute ale participantilor. Astfel, numai din aceasta majorare, administratorii de pe pilonul II vor primi cu 25% in plus fata de anul trecut.

 

Daca ar fi sa luam in calcul si o crestere cu circa 10% a salariului mediu brut in 2009, conform Comisiei Nationale de Prognoza, ar insemna ca fondurile de pensii de pe pilonul II ar urma sa primeasca in acest an contributii de 1,7 miliarde lei, in ton cu estimarile principalilor jucatori din piata. Totusi, Mircea Oancea spune ca majorarile salariale din acest an nu vor acoperi pierderile de contributii de pe urma concedierilor ce vor avea loc. Prin estimarea contributiilor pe pilonul II la 1,3 miliarde lei in 2009, practic presedintele CSSPP semnaleaza o pierdere potentiala de peste 23%, din cauza concedierilor sau a neplatii din partea angajatorilor.
Fondurile de pensii obligatorii ar putea incheia anul cu o avere de circa 824 milioane lei, pentru aproape 4 milioane de participanti. Pentru opt luni din 2008, administratorii fondurilor de pensii de pe pilonul II au realizat in medie un randament de 5,2%, care, anualizat, este echivalent cu 7,8%, peste nivelul inflatiei prognozate pentru finalul anului 2008.

Pensiile facultative, de la optimism la scepticism
Fondurile de pensii facultative (pilonul III) au incheiat luna noiembrie cu active nete de 75,6 milioane lei (19 milioane euro), aferente celor 145.000 de participanti. Pentru 2009, presedintele CSSPP estimeaza dublarea numarului de participanti pe pilonul III, la 300.000, si atingerea nivelului de 100 milioane euro in ceea ce priveste activele administrate. Oancea spune ca in 2009 CSSPP se va concentra pe imbunatatirea legislatiei aplicabile pensiilor facultative, in sensul adaugarii unui nou capitol – pensiile ocupationale. "Vrem ca impreuna cu sindicatele si patronatele sa negociem o structura de pensii ocupationale, pe baza de voluntariat", a spus Oancea.

Liderul de pe pilonul III, ING Fond de Pensii, se asteapta sa atraga in 2009 un numar de clienti egal cu cel din 2008, potrivit Emiliei Bunea, directorul companiei. In plus, daca se vor clarifica reglementarile privind dublarea deductibilitatii, ING estimeaza ca pentru 50% din clientii existenti pe pilonul III contributiile se vor dubla la 400 euro, iar cei noi vor intra cu contributii medii de 400 euro, potrivit Corneliei Coman, directorul ING Asigurari de Viata.

Al treilea jucator de pe pilonul III, Allianz-Tiriac, se asteapta la un an greu pentru pensiile facultative. "Anul 2008 l-am incheiat cu putin sub tinta stabilita. Anul acesta vad zile grele pentru pilonul III, din cauza ca economisirea se face in perioade de crestere. Vanzarile pe segmentul corporate vor avea de suferit. Toata lumea ar trebui sa-si planifice cu atentie evolutiile pe 2009. Cred ca in 2009 vor fi foarte putini atrasi in sistem. Sper totusi sa nu ne confruntam cu plecari din sistem, unele companii sa nu mai poata plati", a declarat Crinu Andanut, seful Allianz-Tiriac Pensii Private.

Cele mai citite

Carlo Ancelotti, înainte de Villarreal – Barcelona: „Să câştigi e mai important decât să joci bine”

Antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, a răspuns criticilor legate de stilul de joc al echipei, subliniind că pentru el, rezultatele sunt mai importante...

Sophia Loren, actrița considerată o legendă a cinematografiei mondiale, împlinește 90 de ani

Actrița legendară Sophia Loren va celebra vineri seară, la Roma, împlinirea vârstei de 90 de ani, într-o petrecere privată organizată într-un hotel de lux...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă