5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCriza salarială în China: lefuri mărite cu 22% şi muncitori neplătiţi de...

Criza salarială în China: lefuri mărite cu 22% şi muncitori neplătiţi de luni de zile

Eforturile de a stopa inflaţia în China au efecte secundare dureroase, scrie The Economist. Din cauză că băncile nu mai împrumută cu uşurinţă bani, câţiva proprietari ai unor comapnii s-au văzut în situaţia de a nu le mai putea plăti salariile muncitorilor. Chiar şi sectorul de stat are astfel de probleme. Cei aproximativ şase milioane de chinezi care lucrează la compania de căi ferate au toate motivele să oprească lucrul la miile de kilometri de cale ferată, mai ales că se plâng că nu au mai fost plătiţi de săptămâni bune, şi, uneori, chiar cu lunile.

Muncitorii care vin din vastele zone rurale ale Chinei sunt, de regulă, primii care au de suferit atunci când angajatorii sunt strâmtoraţi cu banii. În luna februarie, în urma revizuirii codului penal, a devenit ilegal pentru companii să întârzie salariile dacă au modalităţi de a le plăti. Cu toate acestea, această prevedere nu reuşeşte să îi protejeze pe cei 150 de milioane de muncitori care vin din zonele rurale şi care sunt cei care fac o mare parte din munca manuală a ţării. Aceşti muncitori tind astfel să fie consideraţi cetăţeni de mâna a doua.

Guvernul de la Beijing a crezut că o modalitate extraordinară de a menţine economia pe plus pe timpul crizei financiare şi de a impulsiona angajările, ar fi construirea de căi ferate. Dar cei 600 de miliarde de dolari investiţi în 2008 ca stimuli pentru această politică economică au fost deja cheltuiţi. Într-adevăr, banca centrală le-a solicitat urgent băncilor de stat să oprească creditările pentru a stopa inflaţia care în cursul anului, până în luna iulie, a atins maximul ultimilor trei ani de 6,5% înainte de a înregistra o scădere la 6,1% în luna septembrie.

În ultimele săptămâni, criza creditelor din estul oraşului Wenzhou a generat plecarea a zeci de oameni de afaceri care au lăsat mii de muncitori şi companii private neplătiţi. Firmele de stat stau totuşi puţin mai bine. După ani de zile de creşteri stabile, problemele cu care se confruntă industria construcţiei de căi ferate sunt acum severe. Guvernul s-a răzgândit în ceea ce privea extinderea reţelei de căi ferate de mare viteză după ce două trenuri s-au ciocnit în luna iulie. Dar, la această criză a contribuit şi faptul că băncile nu prea mai au bani pentru credite. Potrivit China Daily, un cotidian chinezesc în limba engleză, mulţi dintre muncitorii migranţi care lucrează în industrie nu au mai fost plătiţi de luni de zile. Prin urmare, nemulţumirile au început să crească.

Un oficial al căilor ferate a spus că muncitorii de la China Railway Engineering Corporation, una dintre cele mai mari firme de construcţii civile din China, a trimis peste două mii de petiţii autorităţilor numai începând din luna iulie. Un alt ziar, Economic Information Daily, susţine că întârzierile salariale şi protestele muncitorilor de la căile ferate i-au „alarmat” pe liderii de la Beijing. La aceasta se adaugă şi faptul că, numai o treime din proiectele privind construcţia de căi ferate continuă în mod normal.

Probleme asemănătoare au fost de asemenea observate în construcţia de drumuri şi de proprietăţi, generând o serie de demonstraţii şi de incidente violente, inclusiv bruscarea angajatorilor sau sinucideri. Este foarte probabil, scriu jurnaliştii de la The Economist, ca aceste dificultăţi să se înrăutăţească spre sfârşitul anului, atunci când, de obicei, companiile îşi rezolvă problemele cu angajaţii lor. Inflaţia salarială este încă una dintre nemulţumirile angajaţilor chinezi. Cu toate că, în medie, salariul minim a crescut cu aproximativ 22 de procente de-a lungul acestui an, în două treimi din provinciile Chinei, la ce le-ar folosi chinezilor din moment ce nu îşi primesc salariile de luni de zile?

Cele mai citite

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...
Ultima oră
Pe aceeași temă