3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza ii invata pe romani sa puna bani deoparte

Criza ii invata pe romani sa puna bani deoparte

In vreme de criza sunt preferate produse conservatoare, cu risc scazut, in locul investitiilor cu randamente ridicate, dupa cum reiese dintr-un studiu Erste Group despre tendintele de economisire din zona Europei Centrale si de Est.

Putin mai mult de jumatate din populatia Romaniei foloseste produse si servicii bancare, preferand in special produse precum conturi curente, carduri de debit si credite. La sfarsitul anului trecut, numai 15% din populatia care folosea servicii bancare avea un produs de economisire, inregistrand astfel una dintre cele mai scazute rate de economisire din UE.
Criza financiara globala a determinat o schimbare evidenta a acestei tendinte: "Romanii au devenit tot mai preocupati de nevoia de a pune bani deoparte, fapt pe care l-am constatat in urma cresterii numarului de depozite in banca noastra. Unul din patru clienti ai nostri are acum un depozit la termen si, in primele cinci luni ale anului, am observat o crestere de 11% a volumului de economii generat de depozitele la termen in moneda nationala.

 

In plus, de la inceputul anului 2009, statul a eliminat impozitele pe veniturile din dobanzile la depozite, lucru care a stimulat si mai mult economisirea", a explicat Sorin Mititelu, director executiv al Directiei de Dezvoltare Afaceri in cadrul Bancii Comerciale Romane. Astfel, se prefigureaza perspective bune privind economisirea, mai ales pentru depozitele la termen in moneda nationala care au devenit cel mai popular produs in 2009. Cu toate acestea, scadentele pe termen scurt (pana la trei luni) raman optiunea preferata, deoarece clientii isi doresc sa poata avea acces la sumele depuse fara a pierde veniturile din dobanzi. "In perioada urmatoare dorim sa ne incurajam clientii sa ia in considerare o perspectiva pe termen lung si sa aleaga scadente pe termen mai lung. In acest sens, am creat un depozit la termen care, desi are scadenta la un an, ofera si o marja de siguranta in cazul in care clientul doreste sa aiba acces la bani mai devreme", a mai adaugat Mititelu.

 

Noul produs este un depozit la termen in moneda nationala, cu o dobanda fixa de 14% garantata timp de un an. In cazul in care clientul hotaraste sa retraga banii mai devreme, primeste o dobanda de 8%. "Estimam ca dobanzile la economii vor incepe sa scada, tocmai de aceea, accesand un depozit la termen pe un an de zile, clientii vor fi protejati impotriva fluctuatiilor de pe piata", a incheiat Mititelu.
Criza financiara actuala, concluzioneaza analistii Erste Group,  a dovedit ca produsele conservatoare, cum ar fi carnetele de economii, au ramas o optiune sigura in ultimele doua secole. Austriecii prefera economisirea pe termen mai lung, intre doi si patru ani, romanii prefera termenele flexibile, cu scadenta mai scurta, de pana la trei luni, iar cehii prefera un interval mediu de aproximativ doi ani.

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă