13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCristian Ionescu, Coface: Estimăm pentru România o inflaţie de 5,2% în 2011

Cristian Ionescu, Coface: Estimăm pentru România o inflaţie de 5,2% în 2011

România ar putea avea în 2011 o inflaţie de 5,2%, peste previziunile BNR, a declarat Cristian Ionescu, country cluster manager Coface România, Bulgaria, Slovacia, cu ocazia celei de 15-a conferinţe pe tema riscului de ţară. Coface a menţinut şi în acest an ratingul de ţară al României la „B”.

 

Cristian Ionescu, şeful Coface România, a mai spus că România va înregistra în 2011 o creştere economică de 1,5%, iar deficitul bugetar ar putea să scadă la 4,9% din PIB.

„În numai trei ani, datoria externă a României s-a dublat”, a mai precizat acesta.

Estimările Coface arată că datoria externă a României ar putea sa crească, în 2011, la 80,8% din PIB, faţă de un nivel de 72,3% în 2010 şi de un nivel de 44% în 2006.

„Estimăm o revenire economică timidă pentru România”, explică şeful Coface.
Experţii Coface consideră că exportul şi creşterea producţiei industriale vor rămâne în continuare principalele motoare de creştere a economiei româneşti, performanţa agriculturii va continua să aibă un impact important în formarea PIB-ului, apetitul de risc al investitorilor străini se va menţine relativ scăzut, revigorarea consumului se va face cu greutate din cauza scăderii nivelului de încredere a consumatorilor şi stabilitatea politică rămâne un factor esenţial în performanţa economică a ţării.

Rating-ul de ţară atribuit de Coface reflectă comportamentul de plată al companiilor şi măsoară riscul mediu al apariţiei incidentelor de plată ale companiilor dintr-o anumită ţară. Astfel, acesta este diferit de calificativele pentru riscul suveran acordate de alte agenţii de rating, precum Fitch, Moody’s sau Standard & Poor’s.

În decembrie 2004, rating-ul de ţară acordat României a fost „B”, în iunie 2005 a fost apreciat la „B+”, urmând ca în decembrie 2005 să treacă la „A4”, unde a rămas până în octombrie 2007. Sfârşitul de an 2007 a adus diminuarea rating-ului până la „A4-„, menţinut pe tot parcursul anului 2008, precum şi la început de an 2009. În aprilie 2009, Coface a coborât ratingul de ţară al României de la „A4-” la „B”.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă