3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCrimele din Caracal: Ucigașul și-a recunoscut fapta, întrebările rămân

Crimele din Caracal: Ucigașul și-a recunoscut fapta, întrebările rămân

Este un ucigaș în serie?

Surse neoficiale din cadrul anchetei spun că Dincă ar putea fi un adevărat ucigaș în serie, cu mult mai multe victime la activ. Din zonă au dispărut mai multe fete tinere și frumoase. Ancheta trebuie să facă lumină în acest caz. Conform cifrelor oficiale, în România, anul trecut, au fost daţi dispăruţi 4.000 de minori. Au fost găsiţi 3.600.

 

Cine răspunde pentru erorile de până acum?

De câteva zile nu se mai vorbește despre erorile grave ale oamenilor din sistem, care, dacă nu ar fi fost făcute, ar fi putut salva, probabil, viața Alexandrei. Cum vor răspunde procurorul, polițiștii și angajații 112 care nu au intervenit când ar fi putut să o facă? Cât de corect este ca un polițist să dea informații interlopilor, așa cum s-a întâmplat în acest caz?

 

Cazul crimelor odioase din Caracal a căpătat o nouă turnură după ce Gheorghe Dincă și-a recunoscut faptele. Avocatul acestuia a declarat că bărbatul cooperează cu anchetatorii. „Și-a menţinut declaraţiile (că le-a omorât pe cele două fete – n.r.), a dat indicii pentru a se lămuri cazul. Deci a cooperat, pe scurt. (…) Luiza şi Alexandra nu erau prostituate. El a crezut că sunt prostituate. Asta a fost în mintea lui. A recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu ele. Susţine că sunt doar două victime. A cooperat cu organul judiciar, a dat indicii şi ancheta are un curs favorabil“, a precizat Lascoschi sâmbătă. Acesta a fost desemnat din oficiu să-l apere pe Dincă. Întrebat dacă Dincă refuză să vorbească cu anchetatori femei, avocatul nu a putut confirma sau infirma acest lucru. „Nu am auzit, să zic da sau ba, dar numai bărbaţi au fost în jurul lui. Inclusiv eu“, a spus avocatul.

 

Cercetări extinse ale DIICOT

DIICOT a precizat, printr-un comunicat de presă, că sâmbătă au continuat activităţile începute cu o zi în urmă, „prin cercetarea locuinţei inculpatului, efectuată de echipe complexe, formate din procurorii care efectuează urmărirea penală, poliţişti specializaţi în cercetarea infracţiunii de omor, criminalişti şi poliţişti din cadrul structurii specializate a IGPR – DCCO“. Cercetările efectuate sâmbătă la locuinţa lui Gheorghe Dincă au vizat în principal stabilirea prezenţei în acel loc a Luizei Melencu, adolescenta dispărută în luna aprilie – a anunţat purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime. „Cercetarea la faţa locului (…) a vizat în special fixarea prezenţei Luizei la domiciliul inculpatului. Cu ocazia cercetării criminalistice au fost ridicate trei urme biologice, a fost efectuată o conducere în teren şi (…) o activitate efectuată de către poliţie, de căutare“, a declarat Mihaela Porime, la Caracal. Referitor la cele trei telefoane găsite în locuinţa lui Gheorghe Dincă, Mihaela Porime a precizat că s-a dispus o expertiză informatică. „Inculpatul a recunoscut faptele de fiecare dată şi chiar la ultima audiere a dat noi indicii. (…) Noi analizăm orice pistă posibilă“, a mai spus purtătorul de cuvânt al DIICOT.

 

ADN-ul Alexandrei

Sâmbătă dimineaţă, DIICOT a anunţat că, din analizele de laborator ale probelor efectuate până în prezent de INML în cazul de la Caracal, a rezultat profilul genetic al unei singure persoane – Alexandra Mihaela Măceşanu, concluzie fundamentată ştiinţific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinţilor fetei. „În urma analizelor de laborator ale probelor ridicate, efectuate până în prezent, a rezultat profilul genetic al unei singure persoane, respectiv Măceşanu Alexandra Mihaela, concluzie fundamentată ştiinţific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinţilor Alexandrei“, se arată într-un comunicat al DIICOT.

 

Cum a procedat

Gheorghe Dincă a recunoscut, la audieri, că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, de 15 ani, pe data de 25 iulie, în jurul orei 12.00, atunci când a surprins-o cu telefonul în mână sunând la 112, şi ulterior i-a incinerat corpul. De asemenea, el susţine că a ucis-o şi pe cea de-a doua fată, Luiza Melencu, de 18 ani, însă anchetatorii nu au reuşit să afle de la el unde i-a aruncat corpul.

 

„Tragedia nu este singulară“

Sute de perechi de pantofi au fost depuse, sâmbătă, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, pentru a atrage atenţia asupra cazurilor de copii dispăruţi. Organizatorul evenimentului, Daniel Ciungu, a afirmat că acesta a fost gândit pentru a trage un semnal de alarmă: anual, 400 de copii dispăruţi nu sunt găsiţi. „Observăm şi noi că din România pleacă foarte multe persoane tinere; sunt fie răpite, fie amăgite şi sunt duse în alte ţări şi sunt folosite şi abuzate. E o mare problemă pentru România că nu reuşeşte să-şi protejeze cetăţenii. Siguranţa personală a fiecărui cetăţean e ceva care nu se poate negocia“, a declarat el. Daniel Ciungu a menţionat şi „presiunea publică“ în urma cazului Alexandrei Măceşanu. „E un caz care de mulţi ani nu a mai fost întâlnit şi în sine presiunea publică (…), toată lumea e pur şi simplu nervoasă. Ăsta e cuvântul potrivit, cred eu. Bineînţeles că e momentul în care ar trebui să se acţioneze“, a mai spus organizatorul acţiunii.

 

Cele mai citite

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă