Bancherii văd aceeași paritate cu moneda unică și la începutul anului viitor, cu mici fluctuații. Pot apărea salturi doar în cazul majorării de taxe și impozite sau al unor dezechilibre pe plan internațional.
Cât timp raportul leu-euro se va menține neschimbat, fără fluctuații importante? Întrebarea a fost lansată, ieri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unui seminar: “Gândiţi-vă ce era anterior într-un an electoral! Ignoră (leul – n.r.) total campania electorală, ba el s-a tolănit şi mai tare din septembrie, dacă ne uităm la cifre, a devenit şi mai leneş, ca să nu-l numesc altfel, să nu-l jignesc. Şi bineînțeles că apare întrebarea: «Dom’ne, cât mai durează această stare de – să nu-i spun nesimţire, că-l jignesc – de insensibilitate, ignorare a scenei politice, unde au loc mişcări, declaraţii?» Înainte, cu câte declaraţii s-au făcut în campania electorală, stăteam cu ochii cât cepele să-l vedem pe unde se duce, nimic!”.
Secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu arată că actualul curs poate fi dezechilibrat în cazul creșterii poverii fiscale. “Dacă fiscalitatea va apăsa pe umerii producătorilor și exportatorilor, aceștia vor fi nevoiți să-și reducă oferta la extern, iar încasările de valută ale României vor fi mai mici. Însă deocamdată nu au fost decât speculații. Nu există nici o reglementare nouă privind majorarea de taxe și impozite. Dar, în cazul în care bugetul pe 2015 nu va fi agreat de finanțatorii externi, guvernul va fi obligat să introducă alte taxe și impozite care vor afecta și exporturile”, susține Ionescu. Acesta spune că, exportatorii și importatorii doresc această stabilitate a cursului, cu mici fluctuații, însă fără amplitudini puternice. “Ne-am dori ca stabilitatea să dureze până la aderarea la moneda unică europeană. Aceasta ar oferi o siguranță a afacerilor și ne-ar da curajul să semnăm contracte externe. Pe baza acestei stabilități, România a ocupat trei ani la rând, din 2010 până în 2013, primul loc în UE în ceea ce privește creșterea exporturilor”, subliniază reprezentantul ANEIR. În opinia acestuia, actualul curs este unul de echilibru, în condițiile unei balanțe comerciale stabile, iar variațiile generate de capitalurile speculative care vin și ies în funcții de diferite interese dăunează foarte mult exporturilor.
Un leu slab în fața principalelor valute i-ar avantaja pe cei care își încasează salariul în euro sau dolari, pe exportatori și consumul de produse importate, care au o pondere importantă în consum. De aceea, întărirea euro ar dezavantaja toți consumatorii și, în special, pe cei care au credite în valută.
De ce leul nu a slăbit în timpul campaniei electorale
BNR a intervenit în această perioadă pentru a echilibra cursul? “Nu. A fost o perioadă bună, cu intrări de capital datorită condițiilor de pe piețele financiare”, susține Aurelian Dochia, administrator al BRD – Groupe Societe Generale. Există motive de îngrijorare pentru anul viitor?
“În prezent, nu există ieșiri importante de capital care să slăbească leul în raport cu euro. De asemenea, nu sunt cauze interne care să aducă modificări importante cursului. Sigur, pe plan internațional apar diferite evenimente, care pot produce tulburări”, explică Dochia.
Și consultantul fiscal Gabriel Biriș este de părere că anul viitor ne va aduce aceeași paritate cu moneda unică europeană.
“Cursul leu-euro se va situa în banda 4,38-4,45 câteva luni bune de acum încolo. Nu cred că vor apărea șocuri”, afirmă Biriș.