30 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreste lichiditatea, scad randamentele

Creste lichiditatea, scad randamentele

In 2007 piata de capital din Romania nu va semana foarte mult cu cea din acest an si acest lucru se va datora investitorilor institutionali care vor intra pe piata de capital din Romania, sunt de parere analistii de la KD Capital Management. „Afluxul investitorilor institutionali va fi mult mai ridicat decat in perioadele anterioare deoarece noul statut de tara mem-bra a Uniunii Europene va face sa fim perceputi in alta categorie de risc investitional. Consecintele vor fi, probabil, scaderea volatilitatii, cresterea lichiditatii si scaderea randamentelor”, este de parere Radu Popescu-Buzeu, sef Departament Analiza la KD Capital Management.

Transgaz, deja in atentia investitorilor

Totodata, de anul viitor Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi va diversifica gama de operatiuni prin tranzactionarea unor noi instrumente. „BVB intentioneaza sa introduca in 2007 vanzarea in lipsa, dar are de parcurs cateva etape procedurale, care se refera in principal la crearea Depozitarului Central. In schimb, BVB a publicat deja reglementarile privind tranzactiile in marja. In privinta noilor instrumente, BVB va introduce derivatele in sistemul bursier si deja a inceput testarea pentru cele cu suport pe indici bursieri”, a explicat Popescu-Buzeu. In afara noilor instrumente, investitorii asteapta si intrarea altor emitenti pe piata, mai ales in contextul politicilor guvernamentale de a lista companiile detinute de stat pe bursa. Cel mai important emitent asteptat la Bursa din aceasta categorie este Transgaz. Investitorii estimeaza o evolutie foarte buna a acestei companii, asemanatoare cu cea a Transelectrica. De asemenea, sunt asteptate pe bursa pachete de actiuni ale companiilor aflate in portofoliul AVAS.

Anul unei volatilitati ridicate

Piata bursiera a fost caracterizata in acest an de o volatilitate ridicata. „Dupa ce in februarie indicele BET a crescut cu peste 27% fata de inceputul anului, a urmat o perioada prelungita de corectii, care a tinut pana in iunie, cand scaderea acestui indice a fost de 23%. In octombrie, indicele BET a atins un nou maxim istoric, inregistrand o crestere de 31,8% fata de minimul anului. Indicele celor mai lichide societati a inchis 2006 pe o scadere de 5% comparativ cu maximul atins pe parcursul anului”, a explicat Radu Popescu-Buzeu. La sfarsitul ultimei sedinte de tranzactionare din acest an indicele BET inregistra o crestere de 22,23% fata de inceputul anului. Indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, a crescut cu 32,41%, iar evolutia acestui indice poate fi impartita in doua etape. Pana la mijlocul anului, tendinta preturilor celor cinci SIF a fost una descendenta, perioada dupa care a urmat o inversare de trend. Daca scaderea inregistrata in piata SIF in prima parte a anului a fost de 34%, amploarea cresterii a fost mult mai semnificativa, apropiindu-se de 91%.
In ceea ce priveste lichiditatea pietei, aceasta a fost in crestere fata de 2005 cu aproape 27%. Volumul mediu zilnic tranzactionat s-a situat la o valoare de 39,9 milioane de lei. Pe tot parcursul anului 2006, la BVB s-au realizat tranzactii in valoare de aproape 9.900 miliarde de lei. In data de 19 decembrie, ultima zi de tranzactionare, capitalizarea bursiera totaliza 73,34 miliarde de lei, in crestere cu 31% fata de sfarsitul anului trecut.

Momente importante in 2006

– Aprobarea noului Cod Bursier, care aduce ca principale elemente de noutate urmatoarele: introducerea blocului de tranzactionare de 100 de actiuni (fata de 500), modificarea intervalului minim de timp pentru efectuarea unei tranzactii cros la 3 minute (fata de 5 minute), reducerea perioadelor de suspendare de la tranzactionare si introducerea obligativitatii emitentilor de a transmite informatii in afara orarului sedintelor de tranzactionare (perioada de suspendare minima poate atinge 60 de minute).
– Intrarea la cota bursei a doi emitenti: Mecanica Ceahlau, in februarie, prin transferul de pe piata Rasdaq si Transelectrica, in urma ofertei publice din vara. In aceasta iarna au fost inca doua oferte publice initiale primare de vanzare, pentru CCC Blue Telecom si Alumil ROM Industry. Astfel, s-a consemnat primul esec al unei companii la listarea pe BVB, intrucat la Blue Telecom s-au subscris doar 10% din totalul ofertei. Cea mai spectaculoasa subscriere a fost insa cea de la Alumil, pentru ca oferta in valoare de 28,75 milioane de lei a fost suprasubscrisa de 16,4 ori.
– Parlamentul a votat, dupa mai bine de patru ani de discutii, in favoarea ridicarii pragului de detinere la cele cinci SIF de la 0,1% la 1%.

Cele mai citite

Ce sunt blancurile din polistiren și ce lucrări creative poți face cu acestea?

Când vine vorba despre creativitate, e mai simplu ca niciodată să te transformi într-un artist din ale cărui mâini ies veritabile piese demne de a fi admirate de toată lumea. Foarte utile sunt în acest sens blancurile din polistiren. Ce sunt blancurile din polistiren de la Craftix? Blancurile din polistiren de la Craftix sunt figurine de...

Vulcanii Etna și Stromboli au erupt

În Italia, zona Siciliei, doi vulcani, Etna și Stromboli au erupt în același timp în Italia, iar numărul zborurilor de pe aeroportul din Catania...
Ultima oră
Pe aceeași temă