23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024

Cresc taxele secundare

Taxele principale, respectiv cota unica si nivelul taxei pe valoare adaugata (TVA), nu vor fi modificate pana in 2008, a declarat ieri ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. In schimb, pentru a se realiza cresterea veniturilor bugetare vor fi operate majorari ale taxelor secundare. Un exemplu oferit in acest sens de Vladescu este cel al impozitului pe proprietate. Potrivit acestuia, colectarile la buget din impozitele pe proprietate reprezinta in prezent sub 1% din Produsul Intern Brut (PIB), spre deosebire de tarile europene, unde cota detinuta se ridica la peste 2%. Tot din acelasi motiv va fi majorata si taxa de mediu. Incasarile din taxa de mediu reprezinta 0,3% din PIB, fata de 3% in tarile Uniunii Europene. In acelasi timp, ministrul de Finante a precizat ca se doreste scoaterea unei parti importante a agriculturii din zona de subzistenta, prin convertirea la economia de piata, si prin urmare, aducerea acesteia in zona taxarii.

Microintreprinderile, impozit pe profit de 16%

Introducerea impozitului de 16% pe profit pentru microintreprinderi, incepand de anul viitor, nu va afecta dezvoltarea economiei, ci va stabili un standard comun pentru toate societatile comerciale romanesti, a declarat Sebastian Vladescu. Potrivit modificarilor ce vor fi aduse Codului fiscal, din 2007 microintreprinderile nu vor mai fi impozitate cu 3% pe cifra de afaceri, ci vor plati un impozit pe profit de 16%.
„Sper ca modificarea Codului fiscal va oferi mediului de afaceri incredere in predictibilitatea sistemului de taxe si impozite”, a explicat Vladescu.
In ceea ce priveste posibilitatea ca o parte semnificativa a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) sa se inchida dupa aderare, ministrul considera ca acest lucru se va intampla doar pentru ca acestea nu respecta anumite norme. Vladescu a dat ca exemplu firmele din domeniul alimentar, multe dintre acestea cu un sistem sanitar-veterinar deficitar, care afecteaza sanatatea populatiei si mediul.

Majorarea cheltuielilor bugetare

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de buget, finante si banci din Senat, Varujan Vosganian, este de parere ca obiectivul principal al Romaniei este majorarea cheltuielilor bugetare la pana la 34-35% din PIB in urmatorii cativa ani. „In 2006 acestea vor urca cu pana la 31,6% din PIB si acest lucru in conditiile in care nu au fost efectuate majorari de taxe”, a explicat Vosganian. In acelasi timp insa veniturile bugetare vor trebui sa creasca in mod corespunzator. Potrivit lui Vosganian, veniturile bugetare au crescut in aprilie 2006 cu 12%, in termeni reali, fata de aceeasi luna a anului trecut. Senatorul PNL considera ca pana in momentul in care Romania va adopta moneda unica salariul mediu net ar putea ajunge la peste 500 euro, iar cel minim ar putea sa depaseasca 250 euro.
Daniel Daianu, fost ministru de Finante, considera ca momentul aderarii va prinde Romania cu o capacitate de absorbtie limitata a fondurilor comunitare. Sebastian Vladescu spune insa ca problema cea mai mare a Romaniei nu este cea a banilor pentru cofinantarea proiectelor realizate prin fonduri structurale, ci este vorba de cheltuirea acestor bani, respectiv de implementarea proiectelor, de forta de munca, de oamenii care vor lucra la aceste proiecte.
„Romania are banii. Exista o problema legata de cheltuirea acestora, care nu tine nici macar de inexistenta proiectelor. In ultima perioada exista o masa critica a proiectelor, dar avem mari probleme in implementarea acestora, a mai spus Vladescu.

Cele mai citite

Ștefan Târnovanu, eroul de la Salonic: „Ne-am apărat ca Arsenal, ca la handbal. Doar că nouă ne-a ieșit”

FCSB a reușit o victorie importantă cu 1-0 în fața lui PAOK Salonic în Europa League, avansând în cursa pentru calificarea în primăvara europeană. Ștefan...

Probleme uriașe pentru Garth Brooks, cântăreţul country

Cântărețul country Garth Brooks, considerat o legendă în muzica country americană, se confruntă cu acuzații grave de viol! Garth Brooks este acuzat de viol Artistul este...

Alvaro Morata, nevoit să se mute din cauza unui scandal cu primarul!

Atacantul lui AC Milan, Alvaro Morata, a anunțat că va fi nevoit să se mute din localitatea Corbetta, după ce primarul orașului a dezvăluit...
Ultima oră
Pe aceeași temă