5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreditul-punte iese din joc

Creditul-punte iese din joc

Pericol. Persoanele care au contractat astfel de imprumuturi risca sa nu le poata acoperi.

Cine a sperat ca un credit-punte il muta in casa noua, fara sa fie dator bancii 30 ani, are acum neplaceri, deoarece valoarea locuintei vechi nu mai asigura rambursarea imprumutului.
Desi nu a fost unul dintre cele mai populare produse de finantare pe piata autohtona, mai multe banci l-au inclus in portofoliu in ultimii doi ani. Insa, blocajul recent al pietei imobiliare si dificultatea cu care bancile acorda acum credite, in general, au dus la disparitia produsului din ofertele actuale.
Creditul-punte se acorda persoanelor care detineau o locuinta si care doreau sa-si cumpere sau sa construiasca una noua, cu obligatia de a vinde imobilul detinut in proprietate, pentru a rambursa creditul intr-o singura transa.

Perioada de rambursare era, in functie de banca, intre sase luni si doi ani. O parte din cei care au contractat astfel de credite anul trecut se afla acum in imposibilitatea de a-si vinde locuinta veche la un pret care sa acopere valoarea creditului contractat. Ce solutii au aceste persoane?
Reprezentantii Bancpost, citati de Imopedia, spun ca solutia cea mai simpla consta in refinantarea cu un credit de nevoi personale cu anuitati (rate fixe), pe termen lung.
De asemenea, in functie si de tipul contractului semnat, clientii mai pot agrea cu banca si prelungirea perioadei de acordare a creditului, cu pastrarea functionalitatii produsului (tot punte, dar cu extindere de perioada, pentru inca un an).

Renegocierea, o solutie
Roxana Gavrila, head of communication and marketing department al brokerului de credite Credit Team, ii sfatuieste pe cei care au contractat credite-punte sa mearga la banci pentru a cauta, impreuna cu acestea, o solutie. "Nici imprumutatii, dar nici bancile nu vor sa piarda, iar impreuna pot identifica solutii in acest sens", spune reprezentantul Credit Team. Ea  adauga ca, in vreme de criza, acest produs de creditare se dovedeste unul riscant, in conditiile in care proprietatile isi pierd mult din valoarea de tranzactionare, spre deosebire de perioadele de stabilitate a pietei, atunci cand creditul-punte ofera posibilitatea si ragazul necesar imprumutatului sa-si vanda locuinta veche la un pret bun.

Cum si cat se plateste
Clientii care decid sa isi transforme creditul-punte intr-unul cu anuitati trebuie sa fie atenti la aparitia unor restrictii legate de suma pe care vor urma sa o plateasca in fiecare luna, deoarece ar putea fi afectata capacitatea acestora de rambursare.
Inainte de a opta pentru alt produs de creditare, ei trebuie sa se informeze atent asupra modalitatilor de plata, a perioadei si a costurilor totale.
Sursa: reprezentantii BRD

Cele mai citite

Protest la Fabrica de Arme Cugir: Angajații cer contracte clare pentru viitorul companiei

Membrii sindicatului „Apărarea” de la Fabrica de Arme Cugir au protestat, joi dimineață, în fața întreprinderii, solicitând stabilitate și transparență, în privința contractelor de...

Economia României crește cu 1,1% în T3 2024 față de anul trecut, dar stagnează comparativ cu trimestrul anterior

Economia României a înregistrat o creștere de 1,1% în al treilea trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform datelor publicate...

Vizită la fosta închisoare politică de la Râmnicu Sărat: un nou pas pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în România

Vineri, 15 noiembrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează o vizită de prezentare la șantierul fostei închisori politice...
Ultima oră
Pe aceeași temă