Cu toate acestea, ca prin hipnoză, KPMG, lichidatorul desemnat și, în același timp, ultimul administrator înainte de faliment, își impune voința în toate privințele.
Prin comparație, la numai șase luni după intrarea în faliment, în cazul Carpatica Asig au și început plățile către creditori.
Au promis marea cu sarea și au reușit doar să-și plătească propriile onorarii, concomitent cu îndeplinirea sarcinilor de natură politică trasate de fostul premier Ponta și de prietenii săi.
Pe scurt, așa ar trebui să sune raportul de activitate al KPMG ca lichidator al companiei Astra Asigurări, cândva cea mai mare societate de profil din România.
La doi ani de la intrarea definitivă în faliment și la aproape patru ani după ce KPMG a ajuns la Astra ca administrator, nici o datorie nu a fost plătită, nici un creditor nu a încasat un leu. Aceasta în ciuda faptului că reputatul grup KPMG a promis inițial chiar transferul pe sume importante al portofoliului Astra Asigurări.
Spre deosebire de CITR Group în cazul Carpatica Asig, de exemplu, KPMG nu a dorit nici măcar să dea drumul plăților din disponibilitățile bănești ale Astra, motivând că cele aproximativ 10 milioane de euro pe care Astra încă le mai avea în bănci în momentul falimentului trebuie utilizate pentru plata unor reasigurări și a angajaților rămași și pentru gestionarea procedurii, adică, în mare, pentru plata propriilor onorarii.
Cu un tupeu care îi caracterizează, cei de la KPMG promit însă în continuare, fără să facă nimic și, mai trist, sunt crezuți și susținuți de creditori.
Două instituții publice (ANAF și FGA) și cinci grupuri internaționale de asigurări, prin reprezentanții locali (Omniasig VIG, Generali, Allianz Țiriac, Uniqa și Gothaer), continuă să ridice mâna la orice propunere făcută de KPMG în singurul comitet al creditorilor cu mai mult de cinci membri din istoria falimentelor.
Creditorii par că nu vor bani. KPMG își continuă rolul de procuror
Ridică mâna în timp ce pe lângă ei trec oportunități care i-ar putea ajuta să recupereze măcar o parte din creanțele de zeci de milioane de euro. În acest timp, KPMG își joacă în continuare rolul, acționând mai degrabă ca un procuror decât ca un lichidator plătit să îndestuleze creditorii.
Și își consolidează puterea. FGA, de exemplu, cel mai mare creditor al Astra și instituția care va plăti până la final în jur de 100 milioane de euro păgubiților, a fost scoasă din procesele penale cu victimele accidentelor provocate de clienți ai Astra, deși tocmai Fondul este cel care plătește despăgubirile.
Între timp, KPMG refuză, fără să întrebe creditorii, ofertele făcute de cel mai important debitor al Astra, grupul Medien Holding, care deține și „România liberă“. Scopul final este preluarea cu orice preț a ziarului, inclusiv pe spatele creditorilor Astra, care sunt privați de 21 milioane de euro, cât este datoria Medien Holding spre fosta firmă de asigurare.
În instanță, KPMG respinge ofertele Medien Holding, făcute sub mai multe forme, inclusiv sub forma unui contract de rambursare care includea și dobânzi.
Motivele invocate de lichidator sunt în cea mai mare parte de natură penală, nu de natură economică, așa cum ar fi normal pentru o entitate care reprezintă interesele economice ale unor creditori.
Grija principală a KPMG este că banii luați de Medien Holding de la Astra nu au rămas la Medien Holding, motiv pentru care tranzacția ar putea ajunge în atenția procurorilor.
Este o atitudine tipică KPMG, în condițiile în care lichidatorul a întocmit un soi de rechizitoriu și în cadrul raportului privind cauzele insolvenței, acolo unde aduce sute de acuzații mai multor persoane, uitând să precizeze că a administrat chiar el Astra în ultimul an și jumătate ce a precedat falimentul.
Big Four. KPMG sau corupția ca stil de afacere
Compania KPMG, cea mai mică, dar și cea mai controversată din grupul de consultanți denumit generic „Big Four“, există în România sub forma unei franșize.
La nivel mondial, KPMG a fost acuzată și chiar a plătit amenzi în mai multe dosare privind fapte de intermediere de mită sau ascunderea cifrelor unor companii.
Cel mai recent, despre KPMG s-a aflat că a fost implicată în intermedierea unei mite date de Rolls-Royce. KPMG a fost amendată și de Comisia americană pentru Valori Mobiliare și Burse după ce a semnat auditul unei companii de petrol și gaze care a supraevaluat anumite active de mai mult de 100 de ori.
Tot despre o mită vorbește și fostul ministru Gabriel Sandu, condamnat în dosarul Microsoft, care arată, într-un denunț, că firma KPMG România a fost implicată direct în intermedierea mitelor primite de demnitarii români de la gigantul american de IT.