Banca Comerciala Romana (BCR) a fost autorizata si in acest an sa acorde imprumuturi din bugetul asigurarilor pentru somaj. Fondul total alocat pentru aceste credite in 2006 este de 50 milioane de lei noi. Banca a castigat, pentru al saselea an consecutiv, licitatia organizata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
BCR poate acorda pentru fiecare loc de munca nou creat un credit in valoare de 10.000 de lei noi. Suma totala a unui imprumut se stabileste in functie de numarul de locuri de munca pe care beneficiarul se obliga sa-l creeze, fara insa a se depasi cuantumul ce poate fi acordat unui singur beneficiar, respectiv un milion de lei noi. Persoanele fizice autorizate pot beneficia de credite din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru finantarea propriilor locuri de munca, iar asociatiile familiale pot avea acces la finantari proportional cu numarul membrilor de familie care fac parte din asociatie.
Imprumuturile destinate finantarii cheltuielilor cu materii prime, materiale, obiecte de inventar sau alte cheltuieli privind activitatea curenta se acorda pe o perioada de maximum un an. Pentru finantarea cheltuielilor de investitii contractul de credit se deruleaza pe o perioada de maximum trei ani. Pentru acest ultim tip de imprumut banca acorda o perioada de gratie de maximum sase luni. BCR finanteaza 75% din valoarea investitiei prevazute in studiul de fezabilitate depus de solicitant si/sau a cheltuielilor. Dobanda perceputa reprezinta 50% din dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala. Pentru creditele acordate in judetele care au inregistrat in 2005 o rata medie a somajului mai mare decat cea la nivelul intregii tari, dobanda perceputa este de 25% din cea de referinta stabilita de banca centrala. De aceeasi facilitate de dobanda pot beneficia si persoanele in varsta de pana la 30 de ani care au statut de student pentru prima data si urmeaza studiile la cursuri de zi la o institutie de invatamant superior, de stat sau particular, autorizata sau acreditata, in conditiile legii si someri care infiinteaza IMM-uri, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau devin persoane fizice care desfasoara in mod independent activitati economice.