BCR, cea mai mare bancă din România, scapă de restanţieri vânzând un pachet de credite imobiliare ipotecare neperformante de peste 400 milioane de euro, a informat jurnalul de tranzacţii Mîrşanu.ro.
Portalul a explicat că banca a vândut şi anul trecut credite nesănătoase de două miliarde de euro. „Noi, BCR, nu am comentat sau confirmat tranzacţia respectivă şi nu o vom face nici de această dată”, a declarat, pentru „România liberă“, purtătorul de cuvânt al Băncii Comerciale Române, Ionuţ Stanimir. Piaţa preluării de împrumuturi are în prezent credite în volum de 2,7 miliarde de euro în diverse stadii de vânzare. Suma include împrumuturi date companiilor şi persoanelor fizice.
O bancă vinde creanţa după un interval destul de amplu, în care creditul s-a dovedit neperformant, a explicat Ionuţ Stanimir. „Când un credit devine neperformant, adică el nu mai este rambursat, o bancă face tot ce e posibil fie pentru a-l restructura, fie pentru a recupera creditul respectiv şi a ajunge la un aranjament de plată cu clientul. Aceasta pentru că banca acordă credite din banii deponenţilor săi.
Cu alte cuvinte, este datoare să recupereze creditele pe care le acordă“, a detaliat pentru „România liberă“ oficialul BCR. Până la a se ajunge la o executare silită, un astfel de credit neperformant trece printr-un proces, în care se încearcă recuperarea sa amiabilă sau, după caz, restructurarea lui. Avantajul este că în această situaţie din creditul respectiv se recuperează o sumă, ce este apoi repusă în circuitul economic, potrivit reprezentantului BCR.