» Scaderea dobanzilor si Programul "Prima Casa" ar putea ajuta creditarea sa recupereze teren in a doua jumatate a anului.
» Economisirea in lei a cunoscut cel mai mare avans de la inceputul anului.
Nivelul imprumuturilor acordate de bancile locale populatiei si firmelor a suferit in iunie a patra scadere consecutiva, astfel ca, dupa primele sase luni, creditul neguvernamental inregistreaza o contractie de peste 3% fata de inceputul anului, potrivit datelor BNR. De partea cealalta, pe fondul scaderii veniturilor bugetare in linie cu restrangerea activitatii economice, creditul guvernamental si-a continuat expansiunea in iunie, cu inca 10,7%, astfel ca in primele sase luni a ajuns la 36,7 miliarde lei, cu 19,4 miliarde lei peste nivelul de la inceputul anului. In luna iunie, soldul creditelor contractate de populatie si companii a ajuns la 198 miliarde lei, dupa incetinirea creditarii pana la un ritm anual de doar 11,2%.
Pe componente, imprumuturile in lei au suferit in iunie cea mai severa scadere din ultimele sase luni, de 1,2%, ajungand la 80,9 miliarde lei, iar soldul creditelor in valuta a coborat cu 0,7%, pana la 27,84 miliarde euro (117,13 miliarde lei).
Cumulat pe primele sase luni, creditarea in lei s-a restrans cu 3,3% (2,74 miliarde lei). Soldul imprumuturilor in lei a scazut in acelasi ritm, de 3,3%, si pe segmentul populatiei, si pe cel al firmelor, pana la 39,6 miliarde lei, respectiv 41,3 miliarde lei.
De asemenea, totalul imprumuturilor in valuta s-a contractat cu 3,1% (886 milioane euro) dupa primul semestru, mai accentuat pe segmentul companiilor, cu 3,6%, pana la 13,6 miliarde euro, si cu 2,5% pe segmentul populatiei, pana la 14,26 miliarde euro.
"Problema nu e ca nu se dau credite. Se dau, dar acestea nu le acopera in totalitate pe cele care ajung treptat la maturitate. Problema creditului privat e legata si de cerere, si de oferta. Cererea s-a diminuat pe fondul perspectivei unui somaj in crestere si al incertitudinii veniturilor viitoare. Oferta s-a redus, de asemenea, pe fondul unui acces mai restrans la finantare si o data ce bancile au devenit mult mai prudente, iar conditiile de creditare s-au intarit. In aceste conditii, avem un efect de incetinire substantiala a creditarii", explica Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Dumitru considera ca problema cererii ar fi mai degraba capacitatea de rambursare a creditului. Pe langa aceasta, chiar si cei care ar avea capacitatea de rambursare nu-si mai asuma contractarea unui imprumut din cauza incertitudinilor viitoare.
"Reducerile de dobanzi din ultima perioada, injectiile de lichiditati si Programul «Prima Casa» vor da un impuls imprumuturilor in a doua parte a anului, astfel incat creditarea sa incheie anul pe zero (la acelasi sold ca anul trecut)", a conchis Dumitru.
Dobanzile prea mari la lei au stimulat economisirea
In primul semestru, totalul depozitelor populatiei si firmelor a urcat cu 1,7%, la 158 miliarde lei. Atrase de dobanzile ridicate la lei, persoanele fizice si-au sporit cu 14,6% (7,65 miliarde lei), la 41,7 miliarde lei depozitele constituite la banci, pana la 60 miliarde lei. De partea cealalta, in cautare de resurse, companiile si-au diminuat depozitele in lei cu 10,1% (4,7 miliarde lei). Depozitele in valuta au avut evolutii mai moderate, crescand cu 2,9%, pana la 7,87 miliarde euro, pe partea populatiei, si scazand cu 0,9%, la 5,51 miliarde euro, pe segmentul firmelor.