1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCota unica - da, reducere TVA - nu

Cota unica – da, reducere TVA – nu

In programul prezentat cu un an in urma, un loc central intre promisiunile Cabinetului Tariceanu l-a ocupat introducerea cotei unice de impozit de 16% aplicata asupra veniturilor persoanelor fizice si juridice.

Odata introdusa, cota unica a reprezentat elementul principal al politicii fiscale a Guvernului pentru a-si atinge tinta finala, si anume relaxarea fiscala. Efectul – la finele lunii octombrie a acestui an, veniturile din impozitul pe venit erau in scadere reala cu aproximativ 15%, iar cele din impozitul pe profit inregistrau o scadere reala de 4,5%. Conform Raportului Global al Competitivitatii 2005-2006, sondaj realizat in aprilie-mai anul acesta de Grupul de Economie Aplicata, dupa introducerea reformei fiscale Romania ocupa pozitia 116 in topul poverii fiscale, din 117 tari cercetate, si locul 104 in cel al eficientei sistemului fiscal. In ceea ce priveste efectele cotei unice asupra veniturilor populatiei, Romulus Badea, director Taxe in cadrul PriceWaterhouseCoopers, este de parere ca acestea ar fi fost maximizate daca ar fi fost insotite si de o reducere similara sau de o platfonare a contributiilor sociale. Pe de alta parte, Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata, spunea, la sfarsitul lunii noiembrie, ca scaderea ratei de impozitare cu noua puncte procentuale, de la 25% la 16%, a veniturilor persoanelor juridice a dus la scaderea investitiilor straine directe si la incetinirea ritmului de crestere a productiei industriale. „Explicatia: alte cauze conjuncturale au determinat ineficienta reformei fiscale initiale, pentru ca firmele nu au mai ajuns sa faca suficient profit”, spunea Voinea.
„Senzatia de implicare prompta si eficienta in implementarea masurilor anuntate de Alianta D.A. in perioada campaniei electorale, in principal prin aplicarea cotei unice, s-a disipat progresiv sub actiunea inegala si contradictorie a unui discurs centrifug in ordinea indeplinirii proiectului guvernamental”, releva un sondaj INSOMAR realizat la inceputul lunii noiembrie. Aceeasi sursa demonstreaza ca, desi cota unica a fost privita la inceput cu speranta, aceasta si-a pierdut progresiv din relevanta sociala cu care fusese investita de populatie. Masurile fiscale ce s-au succedat intr-un ritm tot mai rapid, in forme directe sau indirecte, au creat zone extinse de nemultumire in randul contribuabililor.

Impozitarea investitiilor

Desi in programul de guvernare Executivul Tariceanu promitea mentinerea impozitului pe dividende la un nivel de 5% pentru persoane fizice si de 10% pentru persoane juridice, propunerile de modificare a Codului Fiscal prevad o impozitare de 16% pentru toate veniturile din investitii. In acelasi timp, anul 2005 a fost primul in care tranzactiile imobiliare au fost impozitate cu o cota de 10%, care a fost aplicata castigului efectiv. Propunerile de modificare a Codului Fiscal prevad ca impozitul pe tranzactiile imobiliare sa fie calculat prin aplicarea unei cote de 2% la valoarea de vanzare, fara a se mai lua in calcul pretul de achizitie.

Taxa pe Valoarea Adaugata

„Impozitele indirecte vor constitui principala sursa de venit la bugetul de stat. Pentru o anumita perioada de timp vor fi mentinute actualele prevederi in domeniul TVA. Efectele pozitive ale relaxarii fiscale asupra venitului si profitului vor permite, in perspectiva, alinierea TVA pana la nivelul de 16%, in acord cu prevederile acquis-ului comunitar”, este ceea ce se promitea in programul de guvernare. Ce s-a intamplat insa anul acesta pe segmentul TVA? Cele mai importante amendamente au avut impact asupra domeniului imobiliar, prin aplicarea masurilor simplificate pentru vanzarea de cladiri si terenuri, precum si asupra societatilor de televiziune prin cablu, prin eliminarea scutirii pentru serviciile de difuzare prin cablu. In acelasi timp, platitorii de TVA au aflat, pe la mijlocul anului, in ciuda promisiunilor de stabilitate fiscala, ca procentul cotei de impozitare ar putea ajunge de la 19% la 22%. Si asta pentru ca ministrul de Finante de atunci, Ionut Popescu, identificase acest lucru ca pe o solutie de a aduce mai multi bani la buget. Solutia era, in acelasi timp, agreata si de Fondul Monetar International (FMI). Actualul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat ca, cel putin anul viitor, se va mentine cota actuala a TVA.
Cu toate acestea, analistii financiari sunt de parere ca o crestere a TVA este foarte probabila. Totodata, specialistii sustin ca politica fiscala a actualului Guvern a stimulat consumul, a avut un efect negativ asupra incasarilor la buget din impozitul pe venit si cel pe profit, care au scazut in termeni reali, investitiile nu au fost stimulate, iar economia subterana nu a iesit la suprafata.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă