19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăContributia la pensiile din Pilonul II creste la 2,5% din 2010

Contributia la pensiile din Pilonul II creste la 2,5% din 2010

» Peste 4 milioane de romani participanti la Pilonul II asteapta sa vada cati bani s-au strans in conturile lor.

» Criza economica va determina o scadere a contributiei lunare pana la sfarsitul anului.

» Noile norme de evaluare a instrumentelor cu venit fix vor taia pana la 2,5% din activele fondurilor de pensii.

Nivelul contributiei lunare virate catre sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste de la 2 la 2,5% de pe 1 ianuarie 2010, fata de 3% cat era prevazut prin lege, a declarat ieri Ion Giurescu, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In plus, Giurescu a precizat ca se poarta discutii pentru atingerea nivelului de 6% pana in 2016, conform calendarului initial, astfel incat cota de 0,5%, decalata anul acesta, sa fie recuperata intr-un an de crestere economica. Din cauza scaderii incasarilor la buget, Guvernul a decis inghetarea la 2% a contributiei pe Pilonul I, desi sumele economisite prin aceasta masura sunt infime  pentru bugetul de pensii de stat (Pilonul II), sub 0,8% din total. In schimb, sistemul de pensii Pilon II este privat de o crestere cu 25% a activelor.

La sfarsitul lunii martie, numarul participantilor cu cel putin o contributie virata pe Pilonul II a ajuns la 4,24 milioane, in crestere cu 1,6% fata de luna anterioara si cu aproape 33% (peste un milion de persoane) fata de startul din luna mai 2008. In acelasi timp, numarul conturilor complet goale dupa primele 11 luni de contributii a coborat sub 10% din total (450.000), fata de peste 20% in mai 2008, a spus Mircea Oancea, presedintele CSSPP. De asemenea, potrivit CNPAS, pentru mai mult de un milion de aderenti la sistem nu se vireaza lunar contributii.
Potrivit lui Oancea, cresterea somajului pe fondul crizei nu va afecta semnificativ suma globala virata lunar fondurilor de pensii obligatorii, care in prezent se situeaza in jurul nivelului de 110 milioane euro. Pe de alta parte, administratorii se asteapta ca pana la sfarsitul anului sumele virate sa scada.

 

"Pe termen scurt, somajul are o influenta scazuta asupra Pilonului II, pentru ca si somerilor li se retin contributii pentru pensii. Totodata, salariile nu cred ca vor creste cu mai mult de 5% in valoare nominala anul acesta, ceea ce, in termeni reali, va insemna o stagnare sau chiar o scadere. Astfel, situatia economica isi va spune cuvantul asupra contributiilor pentru pensii si am putea vedea pana la sfarsitul anului o scadere a sumelor virate lunar catre fondurile de pensii. Estimez ca averea fondurilor de pensii Pilon II va ajunge la 600 milioane euro la sfarsitul anului", a declarat Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii.

Noi norme de evaluare
De pe 1 mai, administratorii fondurilor de pensii vor evalua unitar investitiile in instrumentele cu venit, dupa metoda amortizarii liniare. Pana acum, administratorii puteau evalua si la pretul pietei. "Noile norme de evaluare vor creste siguranta investitiilor, avand in vedere ca piata romaneasca e slab dezvoltata, cu lichiditate redusa, iar o evaluare la pretul pietei nu era atat de relevanta. Cred ca dupa aplicarea noilor norme, activele se vor ajusta cu 1-3%. Dupa Paste, vom face o simulare a randamentelor fondurilor de pensii conform normelor de evaluare ce vor intra in vigoare din mai", a spus Oancea.

Radu Craciun e de parere ca, dupa noile norme de evaluare, activele fondurilor de pensii se vor ajusta in jos, intre 0 si 2,5%, diferentiat de la un fond la altul, iar marele avantaj este ca performanta fondurilor va deveni comparabila. In plus, Fondul de garantare a pensiilor private ar putea deveni functional pana la finele acestui an, dupa ce actul normativ care reglementeaza infiintarea acestuia va fi adoptat, a declarat Mircea Oancea.

Primele rezultate
Administratorii fondurilor de pensii obligatorii au avut obligatia ca pana pe 15 aprilie sa transmita celor peste 4 milioane de clienti scrisorile anuale care contin sumele individuale stranse in conturile acestora pana la sfarsitul anului 2008. "Unii dintre participanti vor vedea ca au goluri privind contributiile din anumite luni", a spus Oancea.

Cum se vor plati pensiile
Pana la sfarsitul anului, CSSPP vrea sa finalizeze proiectul de lege privind plata pensiilor de pe Pilonul II. "In elaborarea proiectului va conta foarte mult unde se va stabili varsta de pensionare. Nu cred ca aceasta va fi de 70 de ani, asa cum s-a vehiculat prin presa, deoarece speranta de viata la barbati este de 68,5 ani. Legea va stabili cum se vor plati pensiile, modul de calcul al acestora etc.", a spus Giurescu. De asemenea, legea va intra in dezbatere parlamentara spre sfarsitul anului 2010.

Cele mai citite

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă